Hjælp til søgning

Der søges i al synlig tekst på arkiv.dk, og der søges nøjagtigt på det ord, som er skrevet i søgefeltet. Hvis man for eksempel søger på bager, så får man kun søgeresultater, hvor ordet bager forekommer.

Hvis man skriver flere ord i søgefeltet, så søges der med ”og” mellem ordene. En søgning på bager Ejlersen giver således resultater, hvor ordene bager og Ejlersen indgår, men ikke nødvendigvis i den rækkefølge. Vil man søge på en ordkombination i en præcis rækkefølge, skal der sættes citationstegn (” ”) omkring ordene: ”bager Ejlersen”.

Vil man søge med ”eller” i stedet for mellem ordene. Så skal der indsættes en streg (|) mellem de to ord. En søgningen på bager | Ejlersen giver således resultater, hvor enten bager eller Ejlersen indgår.

Søgning med wildcard

For at søge på ordkombinationer, hvor ordet bager indgår som første del af et ord, skal der sættes stjerne (*) efter ordet. Søgninger på bager* finder således også søgeresultater med bageri, bagermester, bagersvend etc.

Det er ikke muligt at søge med stjerne (*) før et ord.

Søgning med fuzziness

Der kan søges på stavevariationer ved at benytte en tilde (~) og et tal efter et ord. Tallet repræsenterer det antal bogstaver, der kan være anderledes.
Hvis man søger på Ejlersen~1 fremkommer der også søgeresultater med Eilersen og Ejlerzen etc.
Jo højere et tal, der sættes efter ~, jo flere søgeresultater fremkommer. For eksempel finder Ejlersen~2 ikke kun Ejlersen, Eilersen og Ejlerzen, men også Espersen, Sejersen, Hejlesen etc.

Brug af søgefiltre

På arkiv.dk søger du i mere end 580 danske arkiver på én gang. Derfor kan en søgning give rigtig mange resultater, og det er ofte nødvendigt at afgrænse søgningen.

Fra forsiden kan man klikke på ”Udvidet søgning” for at komme direkte videre til filtreringsmuligheden. Det er også muligt at indsætte filtreringsmuligheder efter søgningen er foretaget, for at begrænse antallet af søgeresultater.

Man kan filtrere på periode, type, arkiv og sted. Herudover kan man vælge kun at få vist søgeresultater, som kun har billeder, filmklip, lydklip eller kilde tilknyttet.

Ved filtrering på periode kan man udfylde begge felter eller blot det ene. Udfyldes begge felter, vises der kun søgeresultater, som ligger inden for den angivne tidsperiode. Udfylder man feltet ”fra”, vises der kun søgeresultater, som ligger efter det angivne årstal, og udfylder man feltet ”til”, vises der kun søgeresultater, som ligger før det angivne årstal.

I felterne type, arkiv og sted er det muligt at vælge en eller flere muligheder på listerne.
Listen med arkiver er meget lang og hvis man ikke kender arkivets præcise navn, kan det være svært at finde det korrekte arkiv ved at rulle igennem listen. Skriv i stedet stednavn for arkivet, så vil systemet indsnævre dine valgmuligheder.
Det samme gør sig gældende for listen med steder.

Når man har indstillet de ønskede filtre, kan de ses under ”Dine valg”. Filtreringerne fjernes let igen ved at klikke på krydset ud for de enkelte filtreringer.

Fandt du ikke det, du søgte?

Arkiverne kan have brugt forskellige betegnelser for det samme emne, så forsøg evt. med alternative søgeord. Leder du f.eks. efter materiale om besættelsen, så prøv også at søge på besættelsestiden, Danmarks besættelse, Anden Verdenskrig, 2. Verdenskrig etc.

Måske er det materiale, som du leder efter, endnu ikke blevet registreret og gjort tilgængelig på arkiv.dk, eller måske findes der slet ikke materiale om emnet. Prøv derfor at kontakte de enkelte arkiver for at høre, om de har materiale om emnet. Du kan finde kontaktoplysninger på arkiverne på www.arkivvejviser.dk.

Bliv klogere på arkiv.dk

Læs vores guides
Top