Ofte stillede spørgsmål

Her har vi samlet de oftest stillede spørgsmål om arkiv.dk. Vi har desuden lavet små guides, der kan hjælpe dig i gang med din søgning og Mit arkiv.dk.

Søgning

Mange billeder og andet materiale i arkiverne er registreret under adressen, så hvis du kender den så prøv at skrive den i søgefeltet, f.eks.: ”Andkærvej 19” – og evt. tilføje et stednavn eller angiv et sogn eller en kommune i menuen til venstre under udvidet søgning. Kun en lille del af materialet er endnu geotagget, og det kan derfor være et meget begrænset antal søgeresultater, som på nuværende tidspunkt dukker op ved filtrering på sted.
Hvis du søger på ”Aalborg Værft” i søgefeltet, kan du kombinere med årstal i menuen til venstre. I dette tilfælde 1930 – 1940.
Hvis der findes billeder af eleverne hos det arkiv, som dækker den by, hvor skolen lå, kan navnene være registreret sammen med billedet og kan dermed søges på arkiv.dk. Billeder og navne på klasse-, konfirmations- og andre portrætbilleder kan dog ske ikke at være tilgængelige på arkiv.dk pga. beskyttelse af personoplysninger. Det er altid muligt at henvende sig til det relevante arkiv, og spørge, om de har materiale, der kan hjælpe dig videre, og om man må se billedet.
Søg på Præstø i søgefeltet og afgræns materialetypen til ”Kort og tegninger” i menuen til venstre. Hvis der findes et kort, vil registreringen af det dukke op i dit søgeresultat.
I menuen til venstre kan du vælge stedet og krydse af i feltet ”Kun med billede”. Det er muligt at vælge mellem et sogn eller en kommune. Kun en lille del af materialet er endnu geotagget, og det kan derfor være et meget begrænset antal søgeresultater, som på nuværende tidspunkt dukker op ved filtrering på sted.
Langt fra alt materiale i arkiverne er digitaliseret. Et arkiv kan derfor sagtens have oplysninger om et billede, uden at billedet vises på arkiv.dk. Ophavsretsregler og databeskyttelsesregler kan også forhindre, at billedet vises. I stedet vises en blå illustration. Kontakt det relevante arkiv for at se billedet.
Hvis du klikker her, kan du søge på de emneord, det pågældende arkiv bruger. Dermed fortsætter du din søgning i netop dette arkivs samlinger.
Du kan vælge forskellige filtre på din søgning under udvidet søgning. Her er det muligt at afgrænse søgningen til en bestemt periode, en bestemt type materiale, et bestemt arkiv eller et bestemt sted.
Det kan der være flere årsager til. Måske er materialet endnu ikke blevet registreret eller måske der slet ikke findes materiale om netop det, du efterspørger. Du kan altid prøve at kontakte de enkelte arkiver for at høre, om de har mere materiale. Du kan finde kontaktoplysninger på arkiverne på www.arkivvejviser.dk.
Du kan læse mere detaljeret om søgning på arkiv.dk i guiden Hjælp til søgning. Du kan også læse guiden Hvad kan jeg finde på arkiv.dk?, for at blive klogere på, hvilken type materiale, man kan finde på arkiv.dk.

Visning af søgeresultater

Hvis du klikker på materialets titel eller på det tilhørende billede/ikon, åbner du den fulde visning af den pågældende registrering, hvor du kan finde flere oplysninger.
Mange af billederne vises i større format, hvis du klikker på billedet eller på ”udvid”-ikonet:
Ja, hvis alle billederne er digitaliseret, vil de kunne ses på arkiv.dk. Klik på galleriikonet for at bladre alle billederne igennem eller på galleriikonet på de enkelte indholdsblokke under yderligere indhold.
I nogle tilfælde er der et ”knappenåls-symbol” ved billedet. Når du klikker på det, åbnes et kort, der omtrent viser, hvor fotografen stod:
Det er nu muligt at se digitaliserede papirarkivalier på arkiv.dk. Papirarkivalierne udgør dog en meget stor del af arkivernes samling, og derfor er der stadig mange papirarkivalier, som ikke er blevet digitaliseret endnu. Meget er heller ikke umiddelbart tilgængeligt på grund af forskellige klausuler. Kontakt det enkelte arkiv, hvis du ønsker at søge om tilladelse til at se klausuleret materiale eller har spørgsmål vedrørende adgang til papirarkivalier, som endnu ikke er blevet digitaliseret. Klik på knappen Kontakt arkivet for at sende en mail til arkivet eller find kontaktoplysninger på www.arkivvejviser.dk

Adgang til materialet

Hvis dagbogen er blevet digitaliseret og arkivet har vurderet, at den kan vises offentligt, så kan den umiddelbart ses på arkiv.dk.
Hvis dagbogen ikke er tilgængelig på arkiv.dk, skal du henvende dig til det arkiv, som opbevarer dagbogen.
Klik på knappen Kontakt arkivet for at sende en mail til arkivet.
Arkiverne har meget materiale, der venter på den endelige registrering og derfor ikke vises på arkiv.dk endnu. Men så snart materialet er færdigregistreret og digitaliseret, vil det blive vist på arkiv.dk, hvis gældende regler tillader det.
De arkiver, der medvirker på arkiv.dk, følger samme regler for tilgængelighed som Rigsarkivet. Det betyder, at arkivalier er tilgængelige, når de er 20 år gamle. For personfølsomt materiale er fristen 75 år. Endelig kan der for enkelte arkivalier være aftalt andre regler for tilgængelighed. Det er muligt at søge arkivet om tilladelse til at se klausuleret materiale. Kontakt det enkelte arkiv, hvis du ønsker at søge om tilladelse til at se klausuleret materiale.
Ja. Det er muligt både at se film- og høre lydoptagelser på arkiv.dk. Mange arkiver har dog endnu ikke gjort deres digitaliserede optagelser tilgængelige på arkiv.dk, eller har måske i stedet tilgængeliggjort dem på deres egne hjemmesider o.lign.
Hvis du ikke ønsker billeder og materiale om dig selv vist på arkiv.dk, skal du henvende dig til det arkiv, som opbevarer materialet, og bede dem om at fjerne det fra arkiv.dk.
Du skal tage kontakt til det arkiv, der dækker det geografiske område, som dit materiale vedrører. Du kan finde kontaktoplysninger på arkiverne på www.arkivvejviser.dk.

Brug af materialet

Det er som hovedregel fotografen, der har ophavsretten. I visse tilfælde kan det dog være den avis, som fotografen har arbejdet for, der har ophavsretten eller den kan være delt mellem fotograf og avis. Du kan læse mere om ophavsret under rettigheder og brug.
Ja, du må gerne dele et link til konkrete registreringer på sociale medier vha. af delingsknapperne placeret på hver registrering. Du må ikke tage en kopi af billedet og uploade direkte på Facebook og andre sociale medier eller beskærer billedet, så vandmærket forsvinder.
Nej, du må ikke umiddelbart tage en kopi fra arkiv.dk, men du kan registrere dig som bruger på Mit arkiv.dk. Herved får du adgang til frit at downloade eller købe en del af de billeder, der kan ses på arkiv.dk til privat brug. Privat brug omfatter ikke offentliggørelse af billederne på private hjemmesider, i lukkede Facebook-grupper mv.

Finder du et billede, som ikke er til salg på arkiv.dk, skal du kontakte det arkiv, som ejer billedet for at få eller købe en digital kopi. Klik på knappen Kontakt arkivet for at sende en mail til arkivet eller find kontaktoplysninger på www.arkivvejviser.dk.
I mange tilfælde må du gerne, men da nogle billeder er indleveret til arkiverne under forudsætning af, at de ikke benyttes af andre eller med særlige klausuler, skal du først spørge det arkiv, der ejer billedet, og aftale en evt. betaling og betingelser for brug af billedet. Fotografens navn og arkivet skal som minimum altid nævnes under billedet. Hvis ophavsretten på billedet endnu ikke er udløbet, skal du desuden have tilladelse fra ophavsretsindehaveren til at benytte billedet. Læs mere om ophavsret under rettigheder og brug.
Nej, ikke uden at spørge det arkiv, der ejer billedet. Du skal også aftale en evt. betaling og betingelser for brug af billedet. Fotografens navn og arkivet skal som minimum altid nævnes under billedet. Hvis ophavsretten på billedet endnu ikke er udløbet, skal du desuden have tilladelse fra ophavsretsindehaveren til at benytte billedet. Læs mere om ophavsret under rettigheder og brug.
Så længe formålet ikke er kommercielt, må du gerne. Vær opmærksom på, at du evt. også skal lave en aftale med VISDA for at kunne benytte ophavsretsbeskyttede billeder i dine foredrag. Læs mere på VISDA’s hjemmeside.
Du kan købe en kopi af udvalgte billeder direkte på Mit arkiv.dk. Det er dog ikke alle billeder, som er til salg eller tilgængelige på arkiv.dk. Er billedet ikke til salg på arkiv.dk, skal du kontakte det arkiv, som ejer billedet.
Billeder købt på arkiv.dk er kun til privat brug. Skal billederne benyttes til offentliggørelse eller til brug i andre sammenhænge, f.eks. på hjemmesider, i bøger og lignende skal du kontakte det arkiv, der ejer billedet, og aftale evt. betaling og betingelser for brug af billedet.
Arkiv.dk har indgået en aftale med VISDA, som varetager fotografernes rettigheder, om visning af ophavsretsbeskyttede billeder på arkiv.dk. Denne aftale forpligter os til at vise et vandmærke på samtlige billeder.
Arkiv.dk har indgået en aftale med VISDA, om visning af ophavsretsbeskyttede billeder på arkiv.dk. Du skal derfor henvende dig til VISDA for at få udbetalt vederlag for brugen af dine billeder eller for at framelde dig aftalen.
Vi har samlet flere oplysninger om ophavsret og brug af billeder og andet materiale på siden rettigheder og brug.

Mit Arkiv.dk

Det er muligt at nulstille din adgangskode ved at trykke på Glemt adgangskode? og indtaste den e-mailadresse, som du benyttede til oprettelse af din bruger. Herefter modtager du en mail med link til nulstilling af din adgangskode.
Ja, du kan altid slette din bruger igen under profil.
Vi gemmer kun dit navn og din mail-adresse. Du kan læse mere om, hvilke informationer vi gemmer om dig i vores cookie- og privatlivspolitik
Ja, det er muligt at abonnere på bestemte søgninger. Når der kommer nyt på arkiv.dk, som passer med din søgning, vil du få besked om det på mail. Det er også muligt at abonnere på et alt nyt fra et konkret arkiv. Læs mere om at abonnere på søgninger i guiden Sådan bruger du Mit arkiv.dk.
Ja, du kan gemme dine favoritregistreringer ved at klikke på hjerteikonet i en registrering, så kan du nemt finde tilbage til dem igen.
Du kan lade dig registrere som bruger på Mit arkiv.dk. Derved får du muligheden for direkte at tilknytte kommentarer og yderligere oplysninger til registreringer. Ikke alle arkiver har dog åbnet for, at man kan kommentere registreringer. Du kan også skrive til det arkiv, der opbevarer materialet. Klik på knappen Kontakt arkivet for at sende en mail til arkivet.
Arkiverne har mulighed for at slette kommentarer til de registreringer, som de selv har lagt på arkiv.dk. Kommentarer slettes typisk, hvis arkivet finder dem upassende. Det kan f.eks. være, hvis de indeholder personfølsomme oplysninger eller, hvis kommentarskriver ikke holder en ordentlig tone.
Ikke alle arkiver har valgt at tilslutte sig muligheden for at sælge billeder direkte fra arkiv.dk. Arkiverne kan have lavet aftaler med fotografen, som forhindre salg af billederne på arkiv.dk eller de originalbilleder, som arkiverne har uploadet til arkiv.dk, er af så ringe kvalitet, at vi har valgt, at de ikke skal kunne sælges på arkiv.dk. Hvis du gerne vil købe en kopi af et billede, som ikke er til salg på arkiv.dk, skal du kontakte arkivet, som ejer billedet. Klik på knappen Kontakt arkivet for at sende en mail til arkivet, eller find kontaktoplysninger på www.arkivvejviser.dk.
Det er de enkelte arkiver, som fastsætter prisen på deres egne billeder. Du vil derfor opleve, at der er forskel på, hvad billederne koster.
Vi har i første om gang valgt at åbne for køb af enkelt billeder. Hvis du gerne vil købe billeder fra en billedserie skal du kontakte arkivet, som ejer billedet. Klik på knappen Kontakt arkivet for at sende en mail til arkivet, eller find kontaktoplysninger på www.arkivvejviser.dk.
Du kan downloade købte billeder i 24 timer. Herefter udløber dit downloadlink. Sørg derfor for at få downloadet og gemt dine billeder hurtigst muligt.
Vi tager imod Visa-Dankort, Visa, Visa Electron, Mastercard, Maestro og MobilePay.
Vi sender dig en mail med downloadlink til dine købte billeder. Du kan også hente dem i Mit arkiv.dk under ordrehistorik.

Bliv klogere på arkiv.dk

Læs vores guides
Top