Vallekilde Højskole. Begivenheder. Fest. - Sygeplejeske Betty Jacobsen 70 år

Nummer B12272
Type Billeder
Beskrivelse

Betty Jacobsen, mangeårig sygeplejerske
på Vallekilde Højskole, ses siddende i kurvestol midtfor,
til bords med blandt andet forstander Povl Hansen
og hans bror Niels Hansen, som stod for
højskolens landbrug.
Bemærkning Billedet er fra Bettys 70 års fødselsdagsfest den 15. juli 1913 og tillige er det hendes 25 års jubilæum for hvornår hun kom fra Færøerne til Vallekilde, som sygeplejerske i 1888.
Elisabeth Mariane Magdalene Jacobsen (kaldet Betty) blev født på Færøerne i 1843.
Hun var den første færing der kom på højskole.
Hun havde hørt om højskolen, og ved hjælp af en ny præst, Rudolf Jensen, der kom til Færøerne, blev det bestemt at hun kunne få økonomisk hjælp fra amtet, og at hun skulle til Vallekilde til maj 1873. Rudolf Jensen kendte nemlig Ernst Trier.

Rejsen til København var ikke let. Hun rejste fra Thorshavn den 24. marts, med et sejlskib til Kragerø i Norge- Det tog 12 døgn. Derfra med en lille kystdamper til Kristiansand og en større damper til København. Dertil kom hun midt i april. Til maj gik rejsen så til Vallekilde.
Først med toget til Roskilde- det var nyt for hende, for hun havde aldrig set et tog. l Roskilde ventede igen et, for hende, nyt befordringsmiddel. Firhjulede vogne med 2 heste for. Med sådanne køretøjer kørte hun, sammen med andre unge piger, de 7 mil til Vallekilde.

Hun blev så begejstret for højskolen, at hun fik lov af Trier, at komme igen
i 1874.

Betty, som hun altid blev kaldt, kom igen til Vallekilde i 1888. Denne gang som sygeplejerske. Trier havde fået bygget et lille sygehus i højskolens have. Her var sygestuer og en lille lejlighed, hvor sygeplejersken boede.

l 20 år var hun sygeplejerske. Så magtede hun det ikke mere, og fik i stedet en lejlighed på skolen. Hun var meget afholdt af elever og lærere og især af skolens mange børn. Hun var "Bedstemor" for mange.

l 1913 kunne hun fejre, at hun havde været på højskolen i 25 år, samtidig med, at hun blev 70 år. Dengang skrev Poul Hansen om hende og hendes liv i årsskriftet.
Den 11. november 1925 døde Betty på højskolen. Hun blev 82 år gammel.
Den 17. november blev hun begravet på Korskirken
Årstal 1913
Dateringsnote På bagsiden: Marielyst 1913
Fotograf Henrik Nielsen
Størrelse 9 x 14
Materiale s/h positiv
Se på kort
Arkiv Odsherred Lokalarkiv
Tags Billedet indeholder tags. Klik på billedet for at se dem.
Top
;