Fra fårehyrde til rigsdagsmand

I 1820’erne ankom en frejdig ung mand til Jelling-kanten. Han havde sin baggrund i det vestjyske, hvor han voksede op i en smedefamilie.

Som dreng vogtede han får og som ung begav han sig ud på landevejene som handelsmand. I slutningen af 1820’erne mødte han Ane Mette Jensdatter fra Sandvadgaard og slog sig sammen med hende ned her. Anders Hermansen hed den unge mand og i løbet af de kommende år, skulle han sætte sit præg på både det lokale og nationale område.

I 1849 var han en del af den grundlovgivende forsamling og blev efterfølgende valgt ind i Rigsdagen. Anders Hermansen fik sit sidste barn som 82-årig og det har derfor været muligt at opspore et barnebarn, som i foråret 2014 lagde vejen forbi arkivet i Jelling. Med sig havde han en masse private breve stilet til Anders Hermansen, der døde i 1889.

Brevene giver et helt fantastisk indblik i dette specielle liv med engagement i Grundlovens tilblivelse, et liv som politiker i demokratiets første år, et liv med børn, der udvandrer til Amerika og meget meget mere. En sand skat til arkivet.

Arkivet indeholder en stor korrespondancesamling mellem Anders Hermansen og hans hustru Ane Mette. Ane Mette måtte styre gården alene i de år, hvor Grundloven blev til og Treårskrigen brød ud. På den måde får vi et meget personligt billede af, hvad det betød for familien at være direkte involveret i én af de vigtigste milepæle i dansk demokratihistorie. Men brevene fortæller også, hvilke omkostninger det havde at være den efterladte hustru. En flok frivillige på arkivet i Jelling har gennem mange måneder været involveret i at transskribere brevene og systematisere dem, så de er nemt og fint tilgængelige for alle, der kunne være interesseret i enten denne del af Danmarkshistorien eller den mere specifikke Jelling-del.

Der er skrevet en lille artikel til årsskriftet Svundne Tider i 2009 med titlen: Barsk hjemkomst fra grundlovsarbejde (om lokale folk i den grundlovsgivende forsamling), skrevet af Anders P. Nørgaard

Du kan se billeder af gården, som Anders Hermansen i en periode forlod til fordel for Grundlovsarbejdet i København, ved at navigere til de relaterede registreringer herunder.

Du kan se billeder af gården, som Anders Hermansen i en periode forlod til fordel for Grundlovsarbejdet i København, ved at navigere til de relaterede registreringer herunder (Foto: Lokalhistorisk Arkiv i Jelling).

Links til relaterede registreringer

Top