Kristian Rasmussen og Karen Godiksen Østergård Dronninglund

Nummer B1226
Type Billeder
Beskrivelse Brudepar i traditionel stil. Bryllup i Thisted kirke. Karen har selv syet brudekjolen
Bemærkning Karen Godiksen er født den 24. oktober 1925 på "Asklundgård" i Fårtoft ved Thisted. Forældrene var Amalie Pedersen og Niels Godiksen. Amalies barndom var præget af fattigdom, og hun var desuden det man dengang kaldte "et uægte barn". Altså født uden for ægteskab .Amalie tjente på forskellige gårde og var også 3 måneder på Vallekilde Højskole.

Karens far hed Niels Godiksen Nielsen, og han var født den 20. juli 1874 i Husby i Kettrup Sogn. Han var gårdmandsøn, og forældrene havde flere gårde, men endte med at eje "Lørsted Mølle". Niels havde været på Askov Højskole to gange, og han var meget optaget af Sydslesvig sagen. Noget der også prægede datteren Karen.

Da Amalie bliver gift med den 21 år ældre Niels, så er det meningen, at de skal overtage hjemmet. Det sætter et par af Niels´ yngre søskende sig imod, så Niels må "nøjes" med et kontant beløb.

Niels og Amalie må se sig om efter et andet sted, og det bliver så i Fårtoft. De bliver gift den 13. november 1923 i Thisted Kirke. De fik i alt fem børn, hvoraf Karen var nummer to. "Asklundgård" havde 28 tdr. land god jord, for de havde 16 køer. Ejendommen lå ud til Limfjorden, så den badede børnene selvfølgelig i.

I årene 1940-1943 gik Karen på "husholdningsaftenskolens kursus" i madlavning. Hun fik endda afgangsbevis herfra. Den 1. maj 1943 kom Karen rigtig "ud at tjene". Hun kom så langt væk som til Jelling. Her tjente hun et år og får en rigtig fin anbefaling
Karen var videbegærlig, og efter Jelling tager hun tre mdr. på Rødding Højskole. Den 1. november 1944, som er flyttedag, begynder Karen som stuepige på "Dyrehavegåerd" ved Tommerup på Fyn.Fra 1. november 1945 til 1. november 1946 var hun ung pige i huset på "Kassøgård" vest for Åbenrå.

Karen var ikke færdig med skolegang. Hun tager på Ankershus Husholdningsskole ved Sorø. Hun er hjemme et par gange, men tager f. eks. et kniplekursus. Fra 1950-1951 får hun ansættelse hos "Det Danske Gesandtskab" i Reykjavik. Det var i køkkenet, og da hun vender hjem, så kommer hun i køkkenet på Flyvestation Skrydstrup - endda i Korporalmessen. I 1952 er hun på Askov Højskole ligesom faderen.

Karen prøver flere ting, men så kommer hun til Stidsholt Ungdomsskole her i Vendsyssel som køkkenleder. I den forbindelde træffer hun Kristian Rasmussen, og de bliver gift.i 1957.

Kristian Rasmussen er født den 16. september 1932 på Østergård, Skelgårdsvej 95 pr. Aså. Han gik i den nærliggende Åkjær Skole og modsat Karen, så kom han på realskole. Her tog han mellemskoleeksamen i Dronninglund i 1948. Han uddannede sig dels hjemme og var bl.a. også på Dronninglund Hovedgård, hvor han var så uheldig at miste en storetå.

De mødte hinanden til bal i VU eller Venstres Ungdom, og med giftermålet kom Karen til at gå derhjemme. Hun ville oprindelig gerne have været husholdningslærer, men troede ikke nok på egne evner. Til gengæld var Karen meget aktiv i lokalsamfundet Hun var med til at starte Østvendsyssels Højskolekreds i 1980.erne, og Bjarno Hvid Jensen fra arkivet fortæller, at hun vedblev at komme der. Hun havde sin faste plads oppe foran ved taleren, og hun havde altid spørgsmål angående foredraget. Ligeledes kom hun meget i Museet, specielt da Dorf Møllegård blev købt i 1997. Karen har bagt utallige klejner her som frivillig.

Kristian og Karen fik tre børn alle født i Østergård.
Elsebeth Rasmussen født 16. september 1958.
Jens Rasmussen født 31. juli 1960
Knud Rasmussen født 1. april 1964
Årstal 1957
Dateringsnote De er gift 26. juni 1957
Fotograf Ukendt
Materiale digital optagelse
Arkiv Dronninglund Lokalhistorisk Arkiv

Søg videre i Dronninglund Lokalhistorisk Arkiv

Top
;