Gåsetårnet i Vordingborg 1842

Nummer B2151
Type Billeder
Beskrivelse Gåsetårnet i Vordingborg 1842
malet af Johan Thomas Lundbye
(F. 1818 - d. 1848).
Dekoration til vekselmægler H.C.Aggersbergs Spisestue.
(K.M. 114. 141,2 x 156,5)

Beskrivelse af arbejdet se Bemærkning.
Bemærkning 18 Apr. 1842
skriver Lundbye i sin dagbog:
I dag har jeg begyndt det maleri, jeg skal male for Skovgårds enke, forestillende Gåsetårnet ved Vordingborg efter en tegning af P.C.Skovgård. Jeg glæder mig til dette arbejde, der kan behandles let og bredt. Det vil blive en god øvelse for mig til mit eget store fra Jægerspris.
20 april 1842:
Jeg kommer netop hjem fra Skovgård, hos hvem jeg maler Gåsetårnet. I dag har jeg malet Luften. Den blev langtfra, som jeg ville have den, således som jeg i Tankerne har udmalt mig den, men således går det jo altid. Hvorfor kunne den nu ikke blive så simpel, så fri for smålighed, som jeg havde foresat mig.Nej, det er vanskeligt at få fat på den simpelhed,som alle store kunstnere har, og som ser ud til at være så let at opnå.
21 april 1842:
Jeg må dog også mindes denne dag, da jeg malede
Gåsetårnet. Jeg har ??????
29 april 1842:
???? da jeg malede Gåsetårnet. Jeg har sjældent følt en sådan glæde over noget af mit arbejde, som over dette. Det er mig som om jeg har været der, som jeg godt kendte det. jeg kan godt føle hvor nyttigt det er mig, at male dette stykke.
3 Maj 1842:
Mit maleri, Gåsetårnet er nu næstent færdigt og det lykkedes dog bedre end jeg havde troet. Det har oplivet mig.
- - - - - - - - - - - -
Udtalelse af Karl Madsen: Det er i sandhed også forbavsende, at Lundbye, der altså kun havde en andenhånds kendskab til motivet, har kunnet få et virkeligt godt billede deraf. Dets farve er smuk, dets foredrag djærvt og ypperligt, dets dekorations virkning - især på den plads, for hvilket billedet var malt - meget pragtfuld.
Årstal 1842
Fotograf Ukendt
Størrelse 31 x 34 cm.
Materiale Farvefoto af maleri. påsat karton.
Se på kort
Arkiv Vordingborg Lokalhistoriske Arkiv

Søg videre i Vordingborg Lokalhistoriske Arkiv

Top
;