Beskrivelse |
Det har stået i avisen.
Fra arkivets avisudklipssamling.
Tranbjerg har stemt på parkour, junglesti og værested for unge.
Borgerne i Tranbjerg har siden årsskiftet arbejdet med deltagerbudgetter, og det er nu bestemt, hvilke projekter som skal gennemføres.
Af Line Hitz
AKTIVITETER Værested, parkourbane, junglesti og kunst-græsbane. Det er blot et par af de projekter, som i efteråret skal etableres i Tranbjerg. Siden årsskiftet har Aarhus Kommune og borgene i Tranbjerg samarbejdet om projektet "Fællesskab og Bevægelse," hvor der har været fokus på deltagerbudgettering. Samarbejdet kulminerede i en afstemning, hvor 1213 borgere stemte elektronisk om 12 for-skelhge forslag. Syv af forslage¬ne bliver etableret i Tranbjerg i løbet af de kommende år. Pro¬jektet omkring et værested for byens unge fik flest stemmer med 739, og projektleder Helle Degn ser frem til at modtage 40.000 kroner.
"Pengene betyder, at vi kan skabe et spændende værested med hængekøjer, graffitivæg, bordtennisbord og boksepude. Efter sommerferien laver vi en workshop for de unge, hvor de kan komme med bud på, hvordan pengene skal bruges.
da vi ønsker at involvere målgruppen i udviklingen af værestedet," forklarer Helle Degn, projektleder for borgergruppen Værestedet for unge i Tranbjerg.
Styrker lokalsamfundet
På andenpladsen kom en junglesti med 671 stemmer, mens en parkourbane med 512 stemmer kom på tredjepladsen. I alt var der seks forslag, der fik stemmer nok og kan gennemføres inden for det samlede budget på 320.000 kroner, som er finansieret af alle magistrater i Aarhus Kommune.
"Det styrker både lokalsamfundet, foreningslivet og engagementet hos de frivillige, når borgerne selv udvikler og stemmer om projekterne. Vi kan se, at borgerne især har stemt på projekter, som henvender sig til bøm og unge, der har været meget efterspurgt i Tranbjerg i de seneste år," siger Frederik Ingvardt Pedersen, tovholder på 'Fællesskab og Bevægelse'.
"De nye initiativer betyder, at Tranbjerg i fremtiden får flere faciliteter, der inviterer til mere bevægelse i hverdagen, og borgere i alle aldre får flere muligheder for at mødes og bruge naturen og byrummet."
Værestedet for unge, junglesti og opgradering af 0. klasses skolegård bliver etableret i løbet af efteråret 2020.
-------------
FAKTA:
Projekter i Tranbjerg 2020
• Værested for byens unge: 739
• Junglesti for børn og barnlige sjæle: 671 stemmer .
• Parkourbane: 512 stemmer
• Kunstgræsbane: 491 stemmer
• Opgradering af 0. klasses skolegård: 482 stemmer
• Kort over ruter og spændende steder i Tranbjerg: 452 stemmer
-------------------
BILLEDTEKST:
Parkourbane er en af seks nye initiativer, som bliver etableret i Tranbjerg i den kommende tid. Foto: Adobestock
--------------------
--------------------
Fællesråd: Afstemningen er hastet Igennem på ingen tid.
Hos Tranbjerg Fællesråd glæder de sig over nye projekter i byen, men formanden mener, at den demokratiske borgerindragelse er presset igennem
Af Line Hitz
AKTIVITETER "Det glæder mig, at der nu kommer nye projekter til Tranbjerg, men processen er hastet igennem. Vi er i fællesrådet kun orienteret, men ikke involveret i projektet eller kommunikationen til borgene. Vi har i mange år kæmpet for at få flere aktiviteter til Tranbjerg, og vi har et stort netværk. Jeg kan ikke forstå, at kommunen ikke bmger de lokale kræfter til at bringe budskabet ud," siger Jørgen Halle, formand for Tranbjerg Fællesråd.
Hos fællesrådet undrer man sig især over, at alle borgere i Tranbjerg kun to dage inden afstemningens afslutning 19. juni modtog et brev i e-boks om at stemme. Ifølge fællesrådsformanden betød den korte svarfrist, at mange slet ikke nåede at stemme, inden afstemning blev lukket.
"Jeg kan godt stille spørgs-mål ved den demokratiske proces, når fristen er så kort. Det er mange, som ikke tjek-ker eboks hver dag, og de har ikke nået at afgive stemme på kun to dage," forklarer Jørgen Halle.
En lille del
Hos Aarhus Kommune tager man kritikken til sig, men understreger også, at brevet i e-boks til borgerne i Tranbjerg kun var en lille del af den samlede kommunikation omkring projektet.
"Vi har informeret om projektet gennem workshops, lokalgrupper på Facebook og på biblioteket i Tranbjerg. Jeg ved også, at projektlederne har vejledt flere borgere til at stemme digitalt og afholdt et møde med fællesrådet. Borgerne har haft omkring en måned til at stemme, og beskeden i e-boks var kun et kærligt sidste skub til borgerne om at deltage i afstemningen," fortæller Lene Hartig Danielsen, chef for borgerservice i Aarhus Kommune og fortsætter:
"Deltagerbudgettet har vist sig at være et godt værktøj til at skabe fællesskab i en by. Der har været et stort engagement igennem hele forløbet og en høj stemmedeltagelse med 16,1 procent, men vi skal selvfølgelig evaluere projektet på det første byrådsmøde efter sommerferien."
----------------- |