300 hunde på kennel ved Grenå var næsten alle syge. 1991.

Nummer U64982
Type Billeder
Beskrivelse Det har stået i avisen.
Fra arkivets avisudklipssamling.

Forholdene for 300 hunde i Kennel Sølvpilen ved Grenå, hvis ejere netop har fået dom for vanrøgt, var ubeskriveligt dårlige.
Formanden for Dansk Dyreværn Århus, Poul Foltmar, og foreningens konsulent Aage Sveistrup, vil nu forelægge de principielle aspekter af sagen for justitsministeren. Det kan få betydning ved revisionen af den ny dyrevæmslov.
flere var syge og alle i dårlig foderstand.
Dyrlæge Arvid Moestrup, Solbjerg, konstaterede på vegne af Dansk Dyreværn Århus, at praktisk taget alle hunde havde øregangsbetændelse på grund af mider og øjenbetændelse formentlig på grund af dårlige op- staldningsforhold. På mange af hundene påviste han tandsten, alt for lange kløer, gangbesvær og pelsproblemer som følge af dårlig pasning. Især schæferhundene havde adfærds-forstyrrelser og flere foxterriere og puddelhunde led af ekstrem afmagring, kronisk sygdom p eller navlebrok. På baggrund af dyreværnslov Det er ikke bødernes størrelse på henholdsvis 500.og 1000 kroner til ejerne Åse og Leo Roed, som dyreværns-folkene vil anke over, for her som i tilsvarende sager har de ansvarliges psykiske tilstand spillet ind.
Ekstrem afmagring
Den 100 procents overbelægning gik værst udover de store schæferhunde i kennelen. Der gik adskillige tre-fireårige schæferhunde sammen i små rum, og de bar tydeligt præg af kennelpsykose. De var agressive,
- havde det så dårligt, at de måtte aflives. De resterende blev fordelt på fire dyreinternater i Jylland, herunder vort eget internat og Dyrenes Beskyttelses internat i Hundslund ved Odder, siger Poul Foltmar.
Kommunen ville ikke betale
Da det stod klart, hvor mange hunde, der var involveret og hvor kostbar »rednings-aktionen« ville blive, bakkede Foreningen til Dyrenes Beskyttelse i Danmark op bag Dansk Dyreværn Arhus - også med økonomiske midler. Derimod afslog Grenå kommune at imødekomme en ansøgning om støtte på 25.000 kroner til Falck-transport., erhvervstilladels
Dyreværnsforeningens indberetning trak kredsdyrlæge Peter Holmgaard, erhvervstilladelsen til kennelen tilbage. Kennelen fortsatte imidlertid med at sælge hunde »privat«.
Politiet greb ikke ind
- Det gjorde vi myndighederne opmærksom på, men vi fik blot at vide, at politiet ikke kunne gribe ind over for denne private handel - medmindre der var tale om dyremishandling, og så slemt var det ikke, siger Poul Foltmar.
- Da vi aktivt gik ind i sagen viste det sig, at kennelens ejere var meget samarbejdsvillige. Vi lavede en frivillig aftale, og i perioden fra april til juli sidste år hentede vi 108 hunde, seks katte, fem killinger og en pony på stedet. Resten af de 290 hunde solgte ejerne selv.
- Vi kørte for egen regning løbegårde og hegn på losseplads for at sikre, at ulovlighederne ikke fortsatte. Via Falck-dyreambulancer blev de over 100 hunde, som vi tog os af, først kørt til vort dyreinternat i Tingskoven ved Tranbjerg. Her blev de tjekket, vaccineret og behandlet, men 27 af hundene - de fleste schæfere
-I bestyrelsen har vi drøftet situationen, der har kostet os mindst 50.000 kroner, og vi har besluttet at forelægge de principielle og juridiske aspekter af sagen for justitsministeren. Der må være nogle konsekvenser af dén sag. Var vi ikke gået ind i sagen, kunne den være endt som det værste dyrplageri. Der findes desværre tilsvarende aktuelle, omend mindre sager, over hele landet, hvor politiet ikke kan eller vil gribe ind, fastslår Poul Foltmar.
- Jeg er meget utilfreds med, at myndighederne ikke på et tidligere tidspunkt har grebet ind. Og jeg forstår ikke, at kredsdyrlæge Peter Holmgaard, Århus, i sin tid gav tilladelse til erhvervsmæssig handel med hunde, når samtlige punkter i henhold til cirkulæret ikke var opfyldt.
- Jeg forstår heller ikke, at Grenå Politi ikke skred ind og lukkede Kennel Sølvpilen, da kredsdyrlæge Peter Holmgaard i foråret 1989 trak sin tilladelse - til erhvervsmæssig handel og opdræt af hunde - tilbage, siger Poul Foltmar
.....................................................................
Årstal 1991
Dateringsnote 21. februar 1991
Fotograf Ukendt
Materiale Avisudklip
Arkiv Tranbjerg Lokalhistoriske Samling

Søg videre i Tranbjerg Lokalhistoriske Samling

Top
;