AIA fylder 100 år. 2018.

Nummer U71188
Type Billeder
Beskrivelse Det har stået i avisen.
Fra arkivets avisudklipssamling.

AIA fylder 100 år:.
AIA-TRANBJERG
Af Dennis Bjerre Christiansen

FODBOLD: Det er de færreste, når de dør, der far deres mindeord i avisen skrevet af en tidligere borgmester.
Men det gjorde Egon Andersen i 2014.
Han var ellers ikke en mand, der lod til at have meget, Egon.
Fælles for os alle er det dog, af vi har 24 i døgnet Og Egon Andersen brugte langt de fleste af sine på AIA.
Men inden vi kommer for godt i gang med Egon og 100 års fødsels-laren, så bliver jeg nødt til at gå til bekendelse. Tone rent flag. Blåt flag. Fordi jeg husker Egon fra min barndom. Jeg er nemlig AIAer.
Om end født i 1984 på Ballagervej få meter fra AGFs anlæg Fredensvang, er jeg opvokset i Tranbjerg. Aarhus' yderste bydel mod syd.
Dermed er jeg kun i stand til at huske den del af AIA, der hører sammen med Tranbjerg. Men der snakkes stadig om tiden med Poul Pedersen i 80eme hvor alle fodboldinteresserede kendte AIA fra den bedste række.
En fortid, der på mange måder gjorde livet svært for den klub, jeg voksede op i i 90'eme. Men også en fortid, der adskilte os fra alle de an-dre forstads- og miniputklubber i forhold til bykongen AGF.
Vi stod på skuldrene af dem før os. Vi spillede for AIA, måtte vi forstå. I hvert fald fra de kroge af klubhuset hvor hårene på hovedet var ved at blive grå.

En klubmand
Og Egon var én af den slags, selvom jeg nu husker ham som helt skaldet.
Fra en knægt, der lige var begyndt i skole, virkede Egon gammel allerede første gang, jeg mødte ham. Han var knap 70 år.
Som Flemming Knudsen, tidligere socialdemokratisk borgmester i Aarhus, skriver i Egons mindeord, bragt i Stiften:
- Egon lavede populært sagt alt det, ingen andre gad. Han pudsede støvler for fodboldspillene og vaskede trøjer, shorts og strømper og gik til hånde med stort og småt Egon var der altid med en hjælpende hånd.
Egon var frivillig og uundværlig for AIA.
Og så måtte vi børn leve med, at han måske ikke besad en udpræget pædagogisk sans. Enten det, eller også var han bare træt af, at der altid var højtråbende bøm i vejen - og det forstår jeg sådan set godt i dag, fordi vi var mange.
Som jeg husker det, var Egon ligesom andre af de gamle AIAere en af dem, der holdt hårdt på, at AIA stod i kontrast til AGF.
------------
Hadede AGF
AGF var den klub, om end fem gange dansk mester, som AIA skulle måle sig med og udfordre om tronen i Aarhus.
Selv helt oppe i halvfemseme, hvor AlA-Tranbjerg var blevet et seriehold, skulle man ikke råbe alt for højt om AGF i klubhuset.
Hvis én af kammeraterne havde været til prøvetræning i AGF - de spurgte af en eller anden grund aldrig mig - kunne han godt få et par onde øjne i klubhuset og en sarkastisk påmindelse om at vaske sig.
Det siges i øvrigt om Poul Pedersen - AIAs ubestridt største stjerne nogensinde - at han nægtede at sætte sin bil på parkeringspladsen ved AGFs klubhus når han skulle se sit barnebarn spille for "de hvii'". I stedet parkerede Poul Pedersen ude på Midtagervej og gik bag om klubhuset for at se barnebarnet, der i øvrigt hedder Viktor Fischer.
Men den tone har i dag har fået en helt anden lyd. I maj rullede den store Superligamaskine forbi Grønløkke Stadion (det lyder måske finere, end det er) for at spille opvisningskamp imod AIA i anledning af 100 års jubilæet.
Der var for en gangs skyld fuldt hus på det lokale stadion, men Tranbjerg-borgerne var primært iklædt deres hvide AGF-trøjer.
Og nu om dage er AIA-Tranbjerg da også officiel samarbejdsklub med AGF.
Og hvad den udvikling angår, er det vist godt, at ingen fra anlæggel-sen af AIA for 100 år siden længere er i live.

Arbejderklub
Klubben blev nemlig skabt som en direkte protest mod klubben med rødder i det borgerlige.
Historien går på, at en gruppe spillere ved en træning fik nok og følte sig uretfærdigt behandlet i AGF. Derfor mødtes de på hjørnet af Montanagade og Odensegade og blev enige om at splejse til en an-nonce, hvor der kort stod:
- En arbejdernes idrætsklub: Der afholdes i aften kl. 8 Vi et møde i arbejdernes forsamlingsbygning med det formål at få oprettet en idrætsklub for arbejdere.
70 mand mødte op til den stiftende generalforsamling og blev optaget som medlemmer. I første omgang lød en af lovene i klubben at medlemmer skulle være organiseret, men det politiske krav blev efter kort tid fjernet så folk fra alle samfundslag kunne spille i AIA.
Nok havde arbejderne og AIA få¬et selvstændighed, men succes på banen kom ikke af sig selv.
Her fortæller Jens Thygesen, der var formand i 22 år fra 1922, om sit første møde med AIA.
- Efter den første træningsaften var jeg lige ved at fortryde. Jeg så, at spilleme fortrinsvis var halvgamle arbejdere. Det gik hurtigt op for mig, at man ikke rigtigt regnede med den nye klub. Man hånede den rent ud sagt og vrængede næse af den, fandt den vist nok lidt latterlig. Så sagde jeg til mig selv: "Ingen skal grine af AIA." Jeg svor en dyr ed på, at AIA skulle arbejdes frem og op, at den skulle blive en klub, som var almindeligt respekteret, er Jens Thygesen citeret for i AIAs jubilæumsblad.
Og han fik sin vilje. Hans disciplinerede væsen og fodboldhjerne skar sin ind i holdet, som han af-leverede efter anden verdenskrig som et hold med divisionserfaring.
Grundstenene fra AIAs guldalder var lagt.
1 2018 begræder AIA-Tranbjerg, at de modsat efterhånden mange klubber i Aarhus stadig ingen kunstgræsbane har til rådighed.
Og det ligger i tråd med de udfordringer, AIA altid har haft; et hjemsted.
I de første år var man vidt omkring i Aarhus. Fra Dalgas Avenue til væddeløbsbanen og Galgebakken. Men i 1954 fik AIA sit eget -og med tiden elskede - klubhus på Åhavevej.
Og det blev samtidig indgangen til AIAs storhedstid, hvor holdet 29. maj 1955 ved en sejr på 2-1 over Randers Freja rykkede op i 1. division - den bedste række i Danmark dengang.

Danmarks bedste spiller
Føromtalte Poul Pedersen var det helt store navn i AIA. Han var den første dansker til at nå 50 landskampe og blev af den danske nationalskat Knud Lundberg - landsholdsspiller i fodbold, håndbold og basketball samt læge og journalist - kaldt for "Danmarks bedste fodboldspiller".
-I en bestemt henseende er han uovertruffen: Hans løb med bolden er perfekt Når han spadserer op ad banen med bolden, går det stærkt. Han er en af de få, der kan løbe hurtigere med bolden end en mod-stander, der bare skal koncentrere sig om at styrte af sted. Og alligevel har Poul hele tiden bolden under kontrol. Finter og drejninger under løbet sagtner ikke farten mere, end hvis bolden ikke var med. Man gør sig vistnok ikke helt klart, hvad det betyder for vort landshold.
Poul Pedersen var med til at vinde OL-sølv i Rom. Men han forblev AIAer hele sit liv. Dengang skiftede spilleme nemlig ikke klub, selvom naboen AGF vandt flere mesterskaber i samme periode.
Men selv ikke Poul Pedersen kun-ne holde AIA i 1. division. Det blev til fire sæsoner i perioden indtil 1961 hvor ALA i ti år frem skiftevis spillede i 2. og 3. division.
AIAs periode i det fine selskab var kort, men den var alligevel bemærkelsesværdig.

Hjemme hos statsministeren
Det var her, man første gang oplevede klubbens tav på politikere.
I dag går tidligere borgmester i Aarhus, Flemming Knudsen, altid rundt med sin AlA-æresmedlemsnål i guld i sit revers. Han er mangeårig leder, træner og ikke mindst speaker i klubben. I midten af halvtredserne var det selveste statsministeren, ALA var på fornavn med.
Hans Christian Svane Hansen, blot kaldet H.C. Hansen, var tidligere ungdomsspiller i AIA og naturligvis socialdemokrat. Fra 1955 til sin død fem år senere var han landets statsminister. Når AIA spillede i København, blev holdet inviteret op i statsministerboligen på Østerbro til te. Og når Poul Pedersen spillede landskampe, kom der besked i omklædningsrummet om, at statsministeren ville tale med AIA-pro-filen.
Uagtet det politiske netværk, så kunne AIA ikke stille noget op da en motorvej blev planlagt ved Åha-vevej.
Det gjorde det umuligt for klubben at udvide og i stedet søgte de samarbejdspartnere. De flirtede med Viby IF, men begge klubber var for stolte til at kunne arbejde sammen.
I stedet faldt valget på Tranbjerg IF, en beskeden klub i det blomstrende kvarter ti km syd for Aarhuscentrum.
-----------------------

FAKTA
AIA-TRANBJERG
Stiftet 17. August 1918 som Arbejdernes Idrætsklub Aarhus
Fusionerede i 1974 med Tranbjerg IF og flyttede i 79 fra klubhuset på Åhavevej til Grønløkke Allé i Tranbjerg
Guldalder: 1. division [bedste række) 1955-58 og 1961

AIA-NAVNE:
# Poul Pedersen, død 2016,8A år. 50 landskampe for Danmark, optaget i DBUs Halloffame
# Lasse Vibe, 31 år, fodboldspiller i Chongchun Yatai FC, Kina. 11 landskampe fra Danmark
# Ib Thygesen, 87 år. 1 landskamp for Danmark
# Mona Jensen, 66 år, verdensmester for Danmark i 1971
# Hartin Nielsen, A5 ånåidligere Superligaspiller i AGF, FC København og FC Midtjylland
# Brian Jørgensen, 50 år. Solgt til Silkeborg IF for 25.000 hvor han spillede 52 Superliga-kampe
# Henrik Eigenbrod, 62 år, tidligere spiller i KB og nu direktør i klubben
# H.C. Hansen, død 1960,53 år. Tidligere ungdomsspiller i AIA. Statsminister i Danmark fra 1955 til sin død
# Flemming Knudsen, 72 år, tidligere leder, træner og speaker i AIA. Forhenværende borgmester i Aarhus og nuværende medlem af regionsrådet i Midtjylland
# Jan Harrit, 53 år, tidligere førsteholdsspiller i AIA. Nuværende koncerndirektør i Parken Sport & Entertainment [FC København]
# Ole Paimå, 49 år, tidligere førsteholdsspiller i AIA. Nuværende CCO i Brøndby IF
# Og for en god husordens skyld: Jan Schouby, 48 år, tidligere ungdomsspiller i AIA og nuværende chefredaktør for Århus Stiftstidende

-------------------
ARTIKLEN FORTSÆTTER PÅ U71189.
-------------------
BILLEDTEKST:
AIA anno 1988, Danmarksseriehold. Nummer tre fro højre på bagerste række er Die Palmå, nuværende CCO i Brøndby IF. Fem pladser længere mod venstre står Jon Harrit, direktør i Parken S&E (FC København). Desuden ses målmand (i gul] Brian Jørgensen, der blev solgt for 25.000 kr. til Silkeborg IF.
Arkivfoto.
----------------
Bemærkning Artiklen omfatter U71187 , U71188 (denne side) og U71189.
Årstal 2018
Dateringsnote 17. august 2018. Jyllandsposten
Fotograf Ukendt
Materiale Avisudklip
Arkiv Tranbjerg Lokalhistoriske Samling

Søg videre i Tranbjerg Lokalhistoriske Samling

Top
;