Hun dufter så dejligt af røllike og kamille. 1988..

Nummer U70960
Type Billeder
Beskrivelse Det har stået i avisen.
Fra arkivets avisudklipssamling.

AVISUDKLIP:

AARHUS STIFTSTIDENSE SØNDAG DEN 17. JANUAR 1988.

Hun dufter så dejligt af røllike og kamille.

Af Harald Kvist Fotos: Ib Hansen

TRANBJERG - Der er en stigende forståelse for, at naturens egne produkter er sundere for mennesker end de kemisk fremstillede ting.
Lene Tønning, 33 år og sygeplejerske i Tranbjerg, er blandt de, der tror, at naturprodukterne i en lang række tilfælde er mere end konkurrencedygtige.
Ikke sådan at forstå, at hun som sygeplejerske gå for alternative behandlingsmetoder.
Tværtimod. Lene Tønning har hele tiden arbejdet sammen med læger under sin ansættelse på Kommunehospitalets børneafdeling. Hun tror fuldt og fast på den traditionelle lægevidenskab. Men når det gælder kosmetik og hudplejemidler, mener hun, at man står sig ved at bruge naturlige produkter uden kunstige tilsætningsstoffer.

Plasticpose over huden
- Meget af det, vi normalt køber i butikkerne, er baseret på mineralske olier, som den menneskelige hud i virkeligheden slet ikke kan optage.
Faktisk lægger nogle af den slags hudmidler sig som en slags plastikpose over huden, siger hun. Uden at vove mig for langt ud synes jeg godt, vi kan se kritisk på alle de traditionelle ting, vi bruger til hud¬pleje og kosmetik, når vi samtidig ved, at folk plages af allergier som aldrig før.

Jobbet blev skiftet ud
Disse synspunkter, sammenholdt med den økonomiske betragtning, at traditionel kosmetik ofte er alt for dyr i forhold til, hvad man egentlig får for pengene, satte for alvor skub i Lene Tønnings interesse for naturlig kosmetik.
Hun tog på en hel del kurser om emnet og læste al den litteratur på området, hun kunne få fat i. Desuden udnyttede hun den viden, hun allerede havde i kraft af sin sygeplejerskeuddannelse. Jobbet på Kommunehospitalet blev skiftet ud med en tilværelse som aftenvagt på Århus amts forsorgshjem Østervang i Tranbjerg, og så var Lene Tønning klar til at tage fat.
- Jeg laver hår- og hudplejemidler af rene vegetabilske råvarer.
Urteshampoo, tandpasta, læbepomade, urtetonic samt dag- og natcreme til alle hudtyper. Det hele er naturligvis uden tilsætning af kunstige emulgatorer (stoffer, der gør det muligt at blande vand og fedt. red). Det er et hundrede procent håndværk og det tager lang tid, for¬klarer hun.
Hun anvender såkaldt koldrøring, når råvarerne skal blandes. Det kan godt tage flere timer, men gevinsten er altså, at kun undgår kunstige tilsætningesstoffer.
Når den vegetabilske olie presses, sker det i en sten- eller stålpresse, og det er også en kold proces.
— Den første olie, der kommer, er den fineste. Den kaldes også jomfru-olien, forklarer hun. Sidenhen kan man ddrive mere olie ud ved at tilsætte for eksempel benzin. Det bryder Lene Tønning sig dog ikke om, fordi råvarernes kvalitet netop er det allervigtigste. Hun anvender ofte urteudtræk, særligt af kamille og af røllike. De fine dufte kommer af æteriske olier, som er et hundrede procent rent plantedestillat.

Huden skal ånde
- Det skal være sådan, at huden kan ånde. For gennem huden optager vi ilt og afgiver kultveilte i samme omfang, som en lunge gør det. Det er blandt andet derfor vigtigt at bruge lødige produkter.
Nogle af de nødvendige råvarer er så vanskelige at fremstille, at Lene Tønning køber dem hjem i stedet for selv at lave dem til. Men hun har fuld sikkerhed for kvaiiteten, fortæller hun.

System i tingene
Lene Tønning bruger en uges tid hver måned på fabrikation af naturkosmetik, og hun vil gerne sælge sine produkter. Det skaffede hende en hel del problemer, da hun for nogle måneder siden star¬tede og fra starten ville have system i tingene.
Og system må der være i tingene! Det mener foruden Lene Tønning også toidvæsenet. Normalt må private tjene et beløb omkring 10.000 kroner ved at drive virksomhed, før man har pligt til at lade sig moms registrere. Det gælder bare ikke, når man taler om parfume-branchen. Her skal staten nemlig heve parfumeafgift foruden den almindelige moms. Så selv om der endnu ikke har været penge at tjene for Lene Tønning, måtte lige fra starten lade sig moms registrere.

En ny dør
- Jeg inviterede skam toldvæsenet herud, så de kunne se lokalerne. De var meget flinke og hjælpsomme. Men det viste sig, at jeg kun måtte drive min lille virksomhed, hvis den kunne have egen indgang. Derfor måtte jeg med min mands hjælp indrette husets bag¬indgang til formålet. Bør¬nenes kælk og øvrige legetøj måtte vi finde anden plads til. Det skal være sådan, at toldvæsenet uhindret kan komme til at kontrollere uden at skulle passere privatbeboelse først, forklarede tolderne mig.

Direktør og bud
Lene Tønning sælger foreløbig sine produkter til private og til en enkelt helsekostforretning. Hun er både direktør og fabrikant, bud og reklamebureau på en gang. Mange af kunderne er sygeplejerskekolleger, som har hørt fra andre om hud-plejemidlerne fra Tranbjerg.
Endnu er der ikke rigtig penge i det for Lene Tønning. Derimod en masse arbejde foruden glæden ved at lave gode ting.
-------------------------
BILLEDTEKST:
Lene Tønning er sygeplejerske og tror på lægevidenskaben — og alternativ kosmetikfabrikant.
-----------------
Bemærkning SE også U63751
Årstal 1988
Dateringsnote 17. januar 1988.
Fotograf Ukendt
Materiale Avisudklip
Arkiv Tranbjerg Lokalhistoriske Samling

Søg videre i Tranbjerg Lokalhistoriske Samling

Top
;