I 1812 bygger Fibiger en bolig ved færgeriet. Der blev ved alle færgeoverfarter udnævnt en officer, som havde til opgave at registrere alle hære og officielle personer - så fx kunne man i optegnelserne se, hvornår Bonaparte rejste over Lillebælt på sin vej til Sverige. Alle skulle også vise pas, men først senere, i en periode, blev også civile registreret.
På H.C. Andersens rejser kom han også over Lillebælt, og han udvikler et venskab og har omfattende korrespondance med og om færgefamilien og deres aktiviteter.
I Fredericiabogen 2000 fortælles om Hans Christian Riegels, der, efter militær karriere i 1829, køber færgeriet og den smukke hovedbygning opført af Fibiger. Året efter anlægger han planteskole på Færgegårdens jord.
I telegrafkontrollør Mengs beretning er der beskrevet en skræmmende fortælling; kommunen har overtaget en have i Snoghøj ned mod vandet. Dens placering egnede sig til at dyrke mange eksotiske planter og træer, som ellers ikke var i Danmark. Haven var efterhånden tilgroet og trængte til oprydning. En gartner mærkede de træer, som skulle blive. Nogle arbejdere tager så ud og fælder alle de mærkede træer.
Men tilbage til Fredericiabogen omtales også Christian VIII's besøg og overnatning på Færgegården med inspektion af planteskolen.
Musik hørtes i Færgegården. Frøknerne Riegels kunne spille firehændig på to klaverer (taffel) fra den københavnske fabrikant Marshall. Den ældste datter Frederikke blev gift med major Carl Ernst Johan Bülow og lillesøsteren Alba med kaptajn og kammerjunker Casper Schøller. Men hun havde fortryllet de Meza. Han komponerede Jægerpolka helliget det 1. danske jægerkorps tilegnet frøken Alba.
Pigerne har i deres opvækst venskab med en datter på Hindsgavl, hvor de nyder at komme i hinandens hjem, der er så forskellige. På Hindsgavl, et stille og roligt hjem og på Færgegården, en international atmosfære med mange mennesker fra røvere til konger og mange flere!
Også H.C. Andersen var fortryllet. Ifølge hans breve overnattede han på Færgegården. Da prøjserne belejrede området, drog frøknerne i sikkerhed på Hindsgavl. H.C. Andersen hører, at en officer sender en buket fra haven over til frøknerne på Hindsgavl. Han er noget bestyrtet over det, han skriver det til fire forskellige. Man kan se i brevene, at H.C. Andersen - indtil Strib Fredericia-færgen starter - bor og skriver sammen med og om H.C. Riegels. I hele krigen skriver han meget om krigen. Han er meget optaget af at få fred. H.C. Andersen får breve med informationer omkring, hvordan soldater placeres overalt på Fyn. Han hører om H.C. Riegels lystbåd, som sænkes, før familien forlader færgeriet. Og om hvordan nogle officer hæver den, og de bliver taget først af Lillebælts strøm og så til fange ved Kongebroen. Ligeledes besøger han i 1850 Riegels og derfra kører han til Ryeshøj og ind til Fredericia, hvor han opsøger kaptajn Møller, som giver ham lov til at færdes overalt i fæstningen, specielt ved krigergravene, de gamle kæmpegrave, hvor kan kender flere navngivne.
Det er også i den periode, H.C. Andersen skriver sangen "Danmark, mit fædreland", hvor du nok kan finde mange ting fra Fredericia. Det er heller ikke fjernt fra Fredericias historie, at sangen nyfortolkes som "I Danmark er jeg født" af kunstnere som Isam B og Sebastian. Det er således spændende at se noget af baggrunden for Danmaks sangskat. "Danmark, mit Fædreland" opførtes første gang 8. maj 1850 i Casino til fordel for et monument over slaget ved Fredericia, hvor Skandinavisk Selskab afholder en koncert med Henrik Runge og H.C. Andersen.
I yderligere information kan du se et takkebrev til officeren, han mødte ved stranden.
Periode
1840 - 1998
Fotograf
Peter Lorends Fangel
Materiale
s/h positiv
Se på kort
Arkiv
Lokalhistorisk Arkiv for Fredericia og Omegn
Yderligere indhold
1 Snoghøj Færgeleje og Snoghøj Færgegård og Hotel Snoghøj
Snoghøj Færgegård før nedrivning
13 Snoghøj Færgegård. Billederne er taget 10. oktober 1996, lige før nedbrydningen startede. Jakobsen, Søren Kyed 9x13
15 Snoghøj Færgegård. Billederne er taget 10. oktober 1996, lige før nedbrydningen startede. Jakobsen, Søren Kyed
16 Snoghøj Færgegård. Billederne er taget 10. oktober 1996, lige før nedbrydningen startede. Til venstre også Hotel og Restaurant Snoghøjgård. Jakobsen, Søren Kyed
1930-1935
1 Man ser færgelejet, Snoghøj Færgegård og i baggrunden Snoghøjgård med Hotel Snoghøj. Genforeningen i Sønderjylland får betydning, da det bliver grundlaget for opførelsen af Lillebæltsbroen.
2 Billede fra gårdspladsen til Snoghøj Færgegård.
17 Snoghøj Færgehavn set fra bæltet. I baggrunden ses opkørslen til Den Gamle Lillebæltsbro fra Jyllandssiden. Foran opkørslen til broen ses fra venstre Snoghøj Færgegård og Hotel Snoghøjgård. Billedet er fra 1932-1935.
22 Snoghøj Færgeleje med motorfærgen M/F "Nanna" til højre og M/F "Inger" til venstre i billedet. Middelfart-Snoghøj-færgefarten blev drevet af A/S Middelfart Dampskibsselskab, stiftet 1902. Færgesejladsen ophørte 31. maj 1935, og færgerne blev solgt. Overfarten var på sit højeste i 1934 med tre færger. Året, hvor færgerne blev indsat, står i parentes: "Inger" (1912) solgt til Bogø-Stubbekøbing-overfarten. "Johanne II" (1923) solgt til sejlads ved Tromsø i Norge. "Nanna" (1932) solgt til Kalmar-Øland-overfarten i Sverige. Foto dateret 27. august 1934. E. Honoré amatørfotograf bruntonet 6x9
18 Snoghøj Færgehavn. Carlo (Raaby) Arling 1918-1962 Gothersgade
3 Broarbejdere tager en fyraftensbajer på Snoghøjgård ca. 1933. 128x178
4 Postkortsælger Rasmus Larsen, 9 år. Foto foran Snoghøjgård 28. august 1933, hvor der var andre regler om børnearbejde end i 2019.
5 "Jernbanedronningen" miss Goodall er på besøg i Danmark. Den 27. juni 1933 er hun i Snoghøj, hvor man i baggrunden ser Snoghøj Badehotel og Gammel Færgegård. Hun er ledsaget af overingeniør I.H. Baagøe, leder af BP Oliekompagniet, han var også formand for turistforeningen. Bemærk frisørskiltet til højre i billedet.
1925
6 Færgen "Johanne II" i Snoghøj Færgeleje cirka 1925. 103x166
7 Snoghøjvej med Dan Fløde-Is og parkerede biler.
10 Snoghøj Færgegård Hotel. Undlad ikke at læse historier om
Ragnhild Jutta Meldola, fruen på Snoghøj - der ejer færgeriet og som en del af overskuddet bygges Snoghøj Fiskehøjskole.
20 Snoghøj Badehotel, Gl. Færgevej 2. I venstre side ses færgelejet. Fra 1907 til i 1960'erne fungerede badehotellet med musik til dans og sommerkoncerter m.m. De unge fra Fredericia tog ofte derud.
Cirka 1864-1910
8 Parti fra Snoghøj. Postkort fra ca. 1870 at dømme efter porto på andet postkort. Husene til venstre blev kaldt sildehusene. Til venstre i billedet var nogle små huse, som var beboet af arbejdere ved færgeriet. I et brev kan man se omtalt, at der kunne være otte mænd og flere kuske om at læsse færgerne.
24 Postkort med Snoghøj Færgeleje, smakkejoller og pram samt Hotel Snoghøj inden det får etage med mansardtag. Postkortet har et Frederik VIII 5-øres frimærke stemplet 7. september 1911.
9 Snoghøj som færgested i gamle dage står der på postkortet. Porto er fjernet så fra stemplet 2.2.18, men der står også
Verdenspostforeningen (Union Postale Universelle). Universal Postal Union blev etableret i Bern i Schweiz i 1874 for at udvikle posttjenesterne mellem verdens nationer. I 1947 blev organisationen en specialorganisation inden for FN og er den ældste organisation inden for FN-systemet.
På kortet er skrevet "Til Fru Christiansen Assensvejen Middelfart. Kære Gudmoder! Min hjerteligste Lykønskning, paa Fødselsdagen Hjertellig Hilsen Deres Hengivne! Inger"
19 Snoghøj gamle færgehavn med småbåde cirka 1890-1900.
21 1864 Snoghøj set fra Lillebælt. Ved færgestedet ligger dampfærgen, til højre ses badehotellet og til venstre ses færgegården. 1866 åbnede jernbanen mellem Fredericia og Vamdrup samt jernbanen over Fyn. Det betød, at Strib-Fredericia overtog postruten og mange togrejsende. Billedet findes i album 51/5.
23 Færgestedet i Snoghøj. Chr. Palm, der var færgeskipper fra 1878, ses stående midt i båden, en smakkejolle, formentlig fra Mads Illum Pedersens Værft. Han boede i "Sildehuset", et af de lave huse i baggrunden. Billedet er næsten mage til B8863 brugt i kalenderen April 1996. Peter Lorends Fangel
Omkring 1849
11 H.C. Andersen skriver til veninden Henriette Wulff om preussisk officers buket til frøknerne Riegels. "Hovedqvarteret er i Odense; General Hedemann [7] kom derfra, forleden Dag, og spiiste hos os, han fortalte blandt andet, at Preuserne ovre fra Riegels [8] Have, i Snoghøi, havde sendt Frøknerne Riegels, der ere paa Hindsgavl [9], en Blomster Bouquet fra Haven og i Følge med den var - et tydsk Vers. Af de Frivillige og Officererne faaer jeg i smaa Portioner, Eet og Andet om deres Marscher og om Slaget ved Schleswig og Flensburg, der, naar jeg sætter det sammen, giver et ret klart Billede; jeg gad nok have været med, da skulde De have faaet en ordenlig Skildring. "H.C. Andersen skriver flere breve, hvor han fortæller om de blomster til frøknerne. Ifølge Syddansk Universitet H.C. Andersen-centret.
12 Glorup den 11 Juni 1850. H.C. Andersen. Til: Albrecht Carl Adolph From Møller. Kjære Ven! Ja De tillader mig at jeg kalder Dem saaledes, thi som en saadan har De viist Dem imod mig. Idet jeg reiste fra Fredericia bragte De mig, som De sagde, det De "sidst havde skrevet", jeg tog det lille Digt og vilde læse det i Vognen, her tager jeg det ogsaa frem, og bliver ganske overrasket ved at see det er til mig og trykt! Hvorledes er det skeet i den hast! - tak! hjertelig tak derfor! Deres Venlighed rørte mig! Jeg har kun været i Frederits een Dag i mit Liv og i denne ene Dag følt mig bevæget i Alvor og Glæde. Det gjorte / et uendeligt dybt Indtryk paa mig at see ud over de Marker hvor saa mange har stridt for Danmark og har givet Liv og Blod, jeg saa ved Gravene flere Navne jeg kjendte, mange Erindringer gik op for mig - Frederitz bragte saa alvorlige veemodige Tanker og netop i det jeg foer bort, sendte De mig, ligesom en Solstraale, De tænkte venligt paa Digteren, der ganske havde glemt sig og sin Verden ved at gaae mellem Gravene og paa de alvorlige Fæstningsværker. Deres Besøg og den Hjertelighed De og Hr Overauditeur Lund, i hvad jeg kan kalde Møde og Skilsmisse paa engang, viiste mig, hører med til det varige Billede jeg nu gjemmer om dette interessante Besøg; hils ham og / hans Frue paa den venligste fra mig; jeg haaber vi Alle glade og vel sees i Kjøbenhavn; jeg kommer der imidlertid neppe før om en 6 Uger, jeg bliver endnu den Tid her paa det hyggelige Glorup, hvor jeg tænker paa at være ret flittig; Lev vel! Lykke i Krigen og snarlig Fred, en hæderlig Fred, som Fredericia kan forlange den. Venskabeligst H. C. Andersen /
Søg videre i Lokalhistorisk Arkiv for Fredericia og Omegn
Nødvendige cookies hjælper med at gøre en hjemmeside brugbar ved at aktivere grundlæggende funktioner, såsom side-navigation og adgang til sikre områder af hjemmesiden. Hjemmesiden kan ikke fungere optimalt uden disse cookies.
Statistik
Statistiske cookies hjælper os med at forstå, hvordan besøgende interagerer med hjemmesiden ved at indsamle og rapportere oplysninger.
Se anvendte cookies
Cookieudbyder
Navn
Formål
Type
Varighed
Vimeo
vuid
Indsamler data om brugerens besøg på hjemmesiden såsom hvilke sider der er læst.
3. part
2 år
Marketing
Marketing cookies bruges til at spore brugere på tværs af websites. Hensigten er at vise annoncer, der er relevant og engagerende for den enkelte bruger, og dermed mere værdifulde for udgivere og tredjeparts-annoncører.
Se anvendte cookies
Cookieudbyder
Formål
Type
Youtube
Indsamler oplysninger om brugerne og deres aktivitet på websitet via indlejrede videoafspillere med det formål at levere målrettet annoncering.
3. part
Vimeo
Indsamler oplysninger om brugerne og deres aktivitet på websitet via indlejrede videoafspillere med det formål at levere målrettet annoncering.
3. part
Shareaholic
Indsamler oplysninger om brugerne og deres aktivitet på websitet og delingen af indhold på sociale medier med det formål at levere målrettet annoncering.