Dåse fra Peek, Frean & Co.

Nummer D2648
Type Øvrige samlinger
Beskrivelse Engelsk dåse - "Coffer" fra 1905.
Dåsen er gul med dekorationer i jugendstil.
Bemærkning Peek, Frean & Co Ltd:
Peek Freans var et engelsk småkagefirma fra London.
James Peek grundlagde sammen med sine 3 brødre et importørfirma af the i 1821. Firmaet fik navnet Peek Brothers and Co. Det var James Freans ønske, at hans 2 sønner skulle være en del af familiefirmaet. Ingen af dem udviste dog den store interesse. I stedet for grundlagde James Peek i 1857 et småkage/kikse firma i Bermondsey området i London, som sønnerne skulle drive. Ret hurtigt efter grundlæggelsen valgte begge sønner dog andre veje. Dette betød, at James Peek manglede nogen til at overtage biscuit firmaet. Kort tid inden havde James Peeks´ niece Hannah Peek giftet sig med George Hender Frean, som var møller og fremstillede kiks til søfart. George Hender Frean og James Peek indgik partnerskab og skabte dermed Peek, Frean & Co.
I 1860 blev James Peeks ven James Carr engageret i firmaet. James Carr havde erfaring fra både den skotske og den hollandske produktion, hvilket skabte endnu flere innovative muligheder.
I løbet af de næste 20 år begyndte Peek, Frean & Co at eksportere til Australien, Canada og den franske hær.
Peek, Frean & Cos fabrik og omkringliggende område udviklede sig til en helt lille landsby med bank, posthus, brandstation osv. Læger og tandlæger var ansat på stedet til at varetage de ansattes og deres familiers behov. Desuden var der mulighed for at være en del af div. fritidsklubber som cricket og drama. De ansatte fik også med tiden nedsættelse af arbejdstiden, pensionsordning og en uges betalt ferie.
Peek, Frean & Co indgik i 1921 en sammenlægning med rivalen Huntley & Palmers og dannede datterselskabet Associated Biscuit Manufactures Ltd (ABM), dog beholdt begge firmaer deres brands og lokaliteter.
I 1924 blev den første fabrik udenfor England bygget, nemlig i Dum Dum i Indien. Siden fulgte der produktionsfaciliteter i Pakistan og Canada.
Firmaet blev i 1982 solgt og splittet op. Det engelske brand blev overtaget af United Biscuits, det amerikanske og canadiske brand blev overtaget af Mondelez International og i Pakistan blev brandet overtaget af English Biscuit Manufactures.
Årstal 1905
Størrelse 10,5*16*9,5 cm
Materiale Metal
Arkiv Ehlers Samlingen
Top
;