Familien Rix Walsted

Nummer A1214
Type Arkivalier
Arkivskaber Familien Rix Walsted
Beskrivelse Familiearkiv
Personarkiv
Bemærkning AAGE RIX WALSTED (29/8-1899 - 22/5-1962).

FRIDA (NAN) WALSTED, F. ENGELBRETH (15/7-1904 - 6/11-1932).

CHRISTIAN FREDERIK RIX WALSTED (28/10-1870 - 27/9-1938).
Søn af købmand Peter Walsted, udlært maler i Horsens 1893 (?), på valsen 1893 til Zürich, hvor han arbejdede for malermester Niels Hansen, rejste hjem og giftede sig 14.5.1896 i Silkeborg med Niels Hansens søster Marie Hansen (18.9.1868-9.3 1930). Marie og Niels far var malermester Peter Hansen, Silkeborg. Chr. Rix Walsted etablerede sig med værksted og bolig på Hostrupsgade 5 i Silkeborg. Forsømte efter sigende (hans søn Aage Walsted) forretningen til fordel for kunstmaleri i omegnen af Silkeborg og gik antagelig konkurs. 1912 gennemførte han sin drøm om at rejse til Rom for at se på kunst. Medlem af Frimurerlogen i Silkeborg, som fik ham, hans kone og datter etableret med bolig og arbejde i Fåborg i en række år. Tilbage til Silkeborg, hvor de bosatte sig i Alderslyst. Marie Walsted var blind/svagtseende. De fik tre børn: Johannes, Aage og Berna. Ved Bernas dåb i januar 1904 var ’Trafikassistent Viggo Brøchner og Hustru’ faddere (sammen med frøknerne Sophie og Jutta Hansen (senere gift Ussing) mostre til Berna, cand. pharm Laurits Walsted, Bernas fars bror (som fik en anden type uddannelse end de øvrige i familien), og malermester Kr. Ferdinand Truelsen, Århus (?)
Christian Rix Walsted var den første maler i slægten, faderen Peter Walsted var købmand, men malede vist også billeder (i hvert fald et, nu i hans oldebarns Per Walsteds eje). Ellers havde de fleste mænd været møllere eller møllebyggere. Nogle fortsatte traditionen længere sydpå i Jylland (og en endte som bådebyggere på Thurø). For familien i Silkeborg spillede Alling Mølle en stor rolle. Da elektriciteten kom blev vandmøllen umoderne og gled familien af hænde i 1860, da Martin Walsted solgte den med 90 tdl. for 46.000 kr. til advokat Nellemann. Faste Edda/ ’Faster Frederikke’, Christian Rix Walsteds og Laurits Walsteds søster, boede der og ekspederede i en købmandshandel. Drengene/fætrene i Silkeborg cyklede derud om sommeren. Bl.a. i oktober 1948 var Aage Walsted med sin familie i Allling.

MARIE WALSTED, F. HANSEN(18/9-1868 - 9/3-1930).
Datter af malermester Hansen, Silkeborg, en familie engageret i højskole, skole og frikirke. Hendes søstre fik læreruddannelse, men hun var næsten helt blind, så hun fik muligvis kun et højskoleophold. Ifølge sønnen Aage Walsted slog alle slægtens lærerinder, det var mostre og tanter, sig ned hos den stakkels Marie i deres lange sommerferie og åd dem ud af huset – og blandede sig i børnenes opdragelse. Han yndede udtrykket, at en gæst lugter efter tre dages ophold. Drengene boltrede sig på Silkeborg Langsø eller tog ud til Alling Mølle hos faster Frederikke. Lillesøsteren Berna var tanternes kæledægge og sagde altid: ’Aage krit’serer!’
Familien havde næsten altid logerende eller lærlinge boende eller på kost. Deres kontakt med familien fortsatte for manges vedkommende i mange år.

BERNA KAROLINE HANSEN, F. RIX WALSTED (8/11-1903 - 21/9-1937). Se også breve fra hendes far til hendes bror Aage Rix Walsted under C. Da hun blev født, boede familien i Rådhusstræde 1 (i hendes mormors hus?)

FÆTRENE.
Fætrene holdt sammen som børn og fortsatte hele livet med at holde kontakten og hjælpe hinanden, så godt de kunne.
Farvehandler Peter Hansens børn: Arne f. 1889, Ingrid f. 1890, Tage f. 1895, Bitten/Christian f. 1898, Karen Margrethe/Gethe f. 1901.
En typisk sommertur for Lasse og Aage Walsteds familie i 1950erne foregik i bil fra København til Odense med besøg i Marnas og Bittens boghandel, videre til Århus med overnatning på Hotel Phønix og visit i Tages farvehandel i Århus, videre til Silkeborg og holdt i Arnes farvehandel dér og kaffe hos faster Frederikke i Alderslyst. Evt. overnatning på hotel Dania og besøg i Alling Mølle, aldrig privat indkvartering. Så gik turen nordpå til Ålborg og overnatning på hotel Hafnia og så slut i Mygdal nord for Hjørring. Her kunne opholdet blive så langt som helst hos Edith Walsted morbror og hans kone på deres husmandssted. De havde været hendes plejeforældre, fra hun var to til hun blev fem-seks, da hendes biologiske far satte hende i pleje hos Gudrun f. Rix Walsted, som da var gift med en læge i Århus, senere en redaktør i København. Hun var kusine til alle fætrene,, men havde som voksen ikke megen kontakt med dem. Som børn drillede de hende med at tage hende med i robåd ud på Silkeborg Langsø og få båden til at vippe. Hendes far, der var bror til Anna gift med en skomager i Herning (aldrig omtalt i familien), Christian Rix Walsted og Frederikke Walsted, blev uddannet farmaceut og giftede sig med en datter i den velhavende familie Hede, som stiftede forsikringsselskabet Hånd i Hånd. De fik også en søn, Otto Walsted, som nok aldrig satte sine ben i Silkeborg. Han blev student, læste først medicin men blev journalist.

VENNER FRA SILKEBORG
Navnene Brøchner og Hostrup Petersen forekommer ofte i Chr. Rix Walsteds breve.
Familien Brøchner var nære bekendte af familien Walsted i Silkeborg, og nogle i familien indgik i bekendtskabskredsen i København hos familien Aage Rix Walsted. Ved Berna Walsteds dåb 8.11.1903 i Silkeborg var bl.a. trafikassistent Viggo Brøchner og Hustru faddere. Og ved Anne-Lise Walsteds dåb i 1946 var en af gæsterne Hastrup Brøchner.
Da Johannes Walsted kom hjem til Danmark i 1956 for første gang i ca. 40 år og var rundt i Jylland for at hilse på familie og venner (og bedårede alle kvinder med sine meget blå øjne – flere fik ægteskabstilbud eller omvendt), boede han hos sin bror Aage i Birkerød. Den dag, han skulle flyve hjem til USA efter en lang sommer, var han, Aage, Lasse og deres to børn inviteret til frokost hos Brøchners på Tagensvej, hjørnet ved Lygten i København NV. I Krak 1962 står V. Brøchner, Isenkræmmer, Tagensvej 165. Det har åbenbart været helt utænkeligt at ’springe’ Brøchners over i den lange række af besøg. Der blev altid serveret gule ærter med flæsk og bagefter pandekager hos Brøchners. Lige da bilen svingede ind til kantstenen, opdagede ’Onkel Joe’, Johannes, at han havde glemt flybillet og pas i Birkerød. Hans bror satte alle af og kørte til Birkerød efter det glemte. Alt endte godt. (Erindring Anne-Lise Walsted).

ZÜRICH, SCHWEIZ
Peter Hansen overtog sin fars, Peter Hansens, malerværksted i Silkeborg, medens hans bror Niels tog på valsen gennem Tyskland, men standsede på vejen og bosatte sig i Zürich. Der var tæt kontakt per brev og familien fra Silkeborg rejste også til Zürich. Aage Rix Walsted var der i sommeren 1930, da han og hans kone Nan kørte sydpå, og måske var han der også senere.

Se desuden: "Liste over papirer til arkivet". Denne liste indeholder uddybende oplysninger samt afskrifter. (Jf. A1, A2, A3... etc.)
Periode 1893 - 1962
Arkiv Silkeborg Arkiv

Yderligere indhold

A 1899-1962 - AAGE RIX WALSTED
B 1928-1932 - FRIDA (NAN) WALSTED, F. ENGELBRETH
C 1893-1930 - CHRISTIAN FREDERIK RIX WALSTED
D 1904-1930 - MARIE WALSTED, F. HANSEN
E 1904-1939 - BERNA HANSEN, F. RIX WALSTED
F 1918-1958 - FÆTRENE ARNE, TAGE OG CHRISTIAN
G U. å. - DIVERSE FAMILIEMEDLEMMER
H 1948 - ALLING MØLLE
X 1913-1949 - VENNER FRA SILKEBORG
Z 1914-1929 - Zürich, Schweiz
Å 1905-1935 - DIVERSE
S U. å. - SOUVENIRS

Søg videre i Silkeborg Arkiv

Top
;