Bodil Dam, Solhvervssøjle, bronze på muret sokkel, 2004. Ved Løkken Vandtårn, nord for Sdr. Strandvej, Løkken.

Nummer B182
Type Billeder
Beskrivelse Bodil Dam, Solhvervssøjle, bronze på muret sokkel, 2004.
Ved Løkken Vandtårn, nord for Sdr. Strandvej, Løkken.
Bemærkning Bodil Dam skriver selv om Solhvervssøjlen:

”Opgaven
I 2004 fik jeg opgaven at lave noget, som skulle angive hvor solen går ned ved sommer- og vintersolhverv, når man står ved det gamle vandtårn, som ligger i klitten ved Løkken.

Søjlen
Jeg løste opgaven ved at lave en hvid søjle som pendant til vandtårnet. Oven på søjlen lavede jeg en plade, som er inspireret af den stump af et solkompas, man har fundet fra vikingetiden. På pladen er retningerne angivet for solens placering for henholdsvis sommer-og vintersolhverv.

Det står også skrevet ned ad den hvide søjle. I midten står en gruppe mennesker, som alle ser mod solnedgangen.

Ny tradition
Solhvervsøjlen blev indviet i pinsen 2004, og har siden været midtpunkt i en ny tradition, som er opstået i Løkken, nemlig at man mødes der, når solen går ned ved solhverv."
(Fra www.bodildam.dk)

Om udformningen sagde kunstneren ved indvielsen:
"Trods alverdens opfindelser drages vi stadig af solen. For eksempel når den går ned som en kæmpemæssig ildkugle i det endeløse hav her foran os. Så mødes alle mulige slags mennesker for at overvære det daglige under…

I midten står et ældre par. De er tænkt som lokale folk, nulevende eller fra tidligere tider i Løkken. På solhvervssiden kommer en turist ind med sine to børn, som skal opleve det storslåede natursceneri. I midten har vi den romantiske scene med parret, som sidder of sværmer på bænken.

Ved siden af har en lille dreng mast sig op på bænken for at være med i det. Helt ude i vintersolhvervssiden har vi en fastboende fra omegnen – måske fra Vrensted [hvor kunstneren selv bor, forf.].

Bagved dem alle sidder der en hund og kigger den anden vej. Jeg tror nemlig, at dyr er ligeglade med det æstetiske ved en solnedgang.” (Nordjyske Stiftstidende, 3.6.2004)

Uddannet kunsthistoriker, studeret skulptur hos billedhuggeren Valdemar Foersom Hegndal, Århus Universitet. Bodil Dam arbejder i et naturalistisk formsprog, og menneskeskikkelsen er hendes foretrukne motiv. I både enkeltfigurer, figurgrupper og portrætter lægger hun vægt på klassisk komposition, kropssprog og karakter. Bodil Dams større udsmykningsopgaver ses fortrinsvist i Vendsyssel.

Ejer: Hjørring Kommune, udført med tilskud fra EU's Leader+ midler samt bidrag fra Løkken-Vrå Kommune.
Årstal 2010
Dateringsnote G
Fotograf Anne Lie Stokbro
Materiale digital optagelse
Se på kort
Arkiv Historisk Arkiv Hjørring

Søg videre i Historisk Arkiv Hjørring

Top
;