Nørresundby Tennisklub / Nørresundby Squash- og Tennisklub

Nummer A544
Type Arkivalier
Arkivskaber Nørresundby Tennisklub
Beskrivelse Nørresundby Tennisklub / Nørresundby Squash- og Tennisklub / Nørresundby Squash- og Tennis Center.

Tidligere: Nørresundby Tennisklub.
Nørresundby Squash- & Tennisklub er stiftet 23. juni 1922.

Aalborg Squash Clubs historie 1986-2020.
Som så mange andre sportsgrene opstod squashspillet i England i starten af 1800 tallet. I begyndelsen som et ketsjerspil op ad en mur i nogle af Londons fængsler!
På en skole (Harrow School) udviklede drengene i midten af 1800-tallet spillet ved at bruge en punkteret bold, som gjorde returbolden langsommere og dermed mere bevægelseskrævende for spillerne. Bolden blev så at sige ”squash’ed”, når den ramte muren.

Squash i Danmark.
I Danmark blev den første squashklub stiftet i 1936 i København og helt op til omkring 1980, var spillet udelukkende en Københavnersport.
I 1976 stiftedes Dansk Squash Forbund (DSqF) og to år senere blev forbundet optaget i Dansk Idræts-Forbund (Danmarks Idrætsforbund). I 1980’erne blev de første squashbaner etableret udenfor Storkøbenhavn i Odense, Helsingør, Randers, Viborg og Slagelse og det registrerede medlemstal i DSqF toppede omkring år 2000 med ca. 10.000 medlemmer. Efterfølgende faldt tallet desværre igen til ca. 6.000 i 2020. Man anslår dog at ca. 25.000 spiller squash jævnligt som Pay’n Play spillere (”klippekortsbrugere”), altså uden at være medlemmer af en forening.

Aalborg Squash Clubs første vanskelige år 1986-1995.
Aalborg Squash Club ”kom til verden” i oktober 1986. Nyheden kunne læses i Aalborg Stiftstidende den 25. oktober 1986.
Man havde ingen squashbaner i Aalborg, så man var nødsaget til at køre til Viborg for at træne. Som det fremgår af avisens tekst var det generelle kendskab til sporten ret begrænset.
I 1987 overtog en ung AUC-studerende med rødder i Odense, Lars Flesner, formandsposten i klubben.
Lars’ og den øvrige bestyrelses vigtigste opgave var at skaffe baner, som de squashinteresserede kunne spille på! Og det skulle vise sig at blive en lang, sej kamp!
Klubbens medlemmer spillede i begyndelsen som
nævnt lørdag eftermiddag i Viborg, som var de
nærmeste squashbaner, men i 1988 fik man mulighed for at spille på to privatejede baner.
Banerne opfyldte dog ikke kravene om størrelse og vægmateriale. Men de ”var bedre end ingenting”, som formand Lars Flesner udtalte til Aalborg Stiftstidende i
marts 1988.
Aalborg Kommune havde i øvrigt anvist klubben en grund ved Byplanvej i Gug til at bygge baner på, men finanserne manglede til at realisere drømmen.
I juni 1988 var der 110 medlemmer i Aalborg Squashklub, men som sagt, døjede man med meget dårlige baneforhold. Ikke desto mindre stillede man med et hold i 3. division, som dog pga. baneforholdene måtte spille også hjemmekampene på udebane.
Imidlertid meldte Odense Squashklub sig på banen, som
interesseret i at etablere banefaciliteter i Aalborg. Aalborg
Kommunes Teknisk Forvaltning modtog i maj måned en
ansøgning fra Odense-klubben, hvis interesse i sagen
var at udbrede spillet i hele Danmark.
Uvist af hvilken grund, blev Odense Squashklubs byggeplaner aldrig til noget og banerne i Tornhøjcentret blev desuden lukket i 1989! Det var en katastrofe for
klubben!! Medlemstallet faldt fra 200 til 2! – nemlig Lars
Flesner og Steffen Sørensen, der var nødt til at træne og spille kampe i og for Randers.
Ifølge formand Lars Flesner var der ingen brugbar hjælp at hente hos Aalborg Kommune eller SIFA og klubben kunne naturligt nok ikke selv rejse den nødvendige kapital. Og det ærgrede formanden, for han vurderede at interessen for spillet var stor nok til at kunne klare driften af et baneanlæg.

1994. Seeport Funcenter bringer squashspillet til live igen i Aalborg.
I perioden 1989 til sommeren 1994 var det svært at være squashspiller i Aalborg. Der var nok interesserede, men som sagt ingen baner. Derfor var af stor betydning, at det i sommeren 1994 blev muligt at spille squash i det såkaldte Seeport Funcenter, som åbnede i et tidligere pakhus
overfor Palads Parkeringen ved havnen i Aalborg.
Det gav de squashinteresserede mulighed for at dyrke spillet ”på privat basis”, men ikke i organiseret foreningsregi.
Seeport kom i forbindelse med Harry Jensen, som uden forudgående kendskab til spillet, blev grebet af det.
Harry fik efterhånden organisatorisk og træningsmæssig
hjælp fra Chris Worrall, der havde erfaringer med spillet
fra tidligere.
Sammen fik de to organiseret spil og instruktion for de
squashspillere, der kom i Seeport ”for sjov”.
Resultatet sås straks: Antallet af squashspillere
”eksploderede”, og der blev behov for mere og bedre
organisation samt baneplads

Klubben får endelig egne banefaciliteter i 1995.
I foråret 1994 var der opmuntring til Harry, Chris og de
øvrige squash-interesserede. Der dukkede nemlig hele tre
interesserede ”baneinvestorer” op i Aalborg: Sofiendal Badminton Klub, Aalborg KFUM og – Nørresundby Tennis Klub. Og endelig den 19. august 1995 kunne man indvie fire squashbaner i tilknytning til Nørresundby Tennis
Klubs to indendørs tennisbaner på Lerumbakken i Nørresundby.
Samtidig indviede man omklædningsrum samt depot- og
klublokaler til brug både for tennis- og squashklubben.
NTK havde på det tidspunkt 250 medlemmer og Aalborg Squash Club 100 medlemmer.
Èn af ildsjælene fra Seeport, Harry Jensen, blev ansat som centerleder, og de følgende år blev en meget positiv periode for klubben og squashsporten i Aalborg.

Sportslig udvikling i årene omkring år 2000.
Det faktum, at klubben nu endelig fik et sted at spille og i det hele taget at holde til, betød naturligt nok en voldsom stigning i det sportslige aktivitetsniveau i de kommende år og i forbindelse hermed også forbedrede sportslige resultater.
I 1998 er Erik André i Aalborg Stiftstidende godt tilfreds med at både klubbens førstehold i 3. division og 2. holdet i Jyllandsserien ligger til oprykning.

Challenger stævner med pengepræmier.
Det er bemærkelsesværdigt at Aalborg Squash Club fra omkring år 2000 til 2006, arrangerede såkaldte ”Challenger- turneringer” med pengepræmier på 10.000 kr. til den vindende herre og 5.000 kr. til den kvindelige vinder. De bedste danske squashspillere deltog i turneringen. Klubben selv havde ikke spillere, der var rangeret højt nok til at kunne deltage i turneringen, men
en vis Brian Krebs var tæt på. Han fik i 2001 en plads som reserve, således at han kunne afløse i tilfælde af forfald fra én af de direkte kvalificerede.
I 2006 var det traditionelle Challenger stævne ret tyndt besat og den manglende omtale i Aalborg Stiftstidende i årene derefter, tyder på at der ikke mere blev inviteret til Challenger stævne i Aalborg Squash Club.

Det gode ungdomsarbejde i klubben gav gode sportslige resultater.
I januar 2005 var klubben repræsenteret ved junior DM i Herning med 2 drenge og 3 piger.
Natasha Nedergaard fik en 5. plads i U17 rækken og i samme række opnåede Anders Winther en 12. plads, som måske ikke lyder af så meget. Men Anders havde kun spillet squash i 4 måneder inden DM-deltagelsen. Anders’ træner, Thomas Overgaard vurderede Anders til at være klubbens største talent: ”Talentet er der og hvis viljen til at træne lidt ekstra også er der, så ser det rigtig lyst ud for det store talent”, udtalte træneren.

Tiden 2010-2020.
I årene efter 1995 indgik Aalborg Squash Club i tæt samarbejde med Nørresundby Tennis Klub om
ejerskabet og driften af foreningen Nørresundby Squash og Tennis Center.
Til omkring 2013 blev centeret i et vist omfang drevet v.h.a. lønnet arbejdskraft, men på grund af flere års anstrengt økonomi, vedtog en ny bestyrelse efter generelforsamlingen i 2013 at basere driften af centeret og de to foreninger udelukkende på frivillig, ulønnet arbejdskraft. Samtidig blev der indført alvorlige besparelser.
Samtidig blev kommunikationen med brugere/medlemmer opkvalificeret og gjort smidigere og i høj grad elektronisk. Og der blev lagt øget vægt på hurtig, effektiv og serviceorienteret behandling af såvel eksisterende som nye brugere. Det skulle være nemt og ligetil at booke baner og søge informationer og tilbud i Nørresundby Squash og Tennis Center.
Bestyrelsen fokuserede desuden på mulighederne i Pay’n Play princippet, hvor interesserede nemt og billigt kan købe sig til en enkelt banetime, når det passer dem.

Nørresundby Squash og Tennis Center har i 2020 kapacitet til mange flere squashspillere. Det er
bestyrelsens opgave at finde den rigtige strategi til at øge antallet af spillere – både på Pay’n Play
området og i den mere traditionelle foreningsdel.
Født/stiftet 23.06.1922
Bemærkning Navnet Nørresundby Squash- og Tennisklub er fra 2011
Periode 1936 - 2024
Arkiv SIFA Idrætshistorisk Samling

Yderligere indhold

V 1914 - Vedtægter og love
F 1914 - Forhandlingsprotokoller
M 1914 - Medlemsrelateret materiale
K 1914 - Korrespondance
S 1914 - Sager
R 1914 - Regnskabsmateriale
E 1914 - Ejendomsdokumenter
U 1914 - Udklip
A 1914 - Diverse andet

Søg videre i SIFA Idrætshistorisk Samling

Top
;