4 0 A Gårdmænd på Knabegård. Matrikel 7A mf. Gerlev By
Hans Andersen Knabe - hans sønner, først, Jens Hansen Knabe 1797 til 1827, gift med Karen Larsdatter, datter af Lars Corneliussen og Inger Kyhn.
Karen Larsdatter bliver gift med broderen Lars Hansen 1798 – 1857. Deres søn Niels Larsen 1831 overtager ved skøde underskrevet den 8. oktober 1857 Knabegården, med aftægtsforpligtelser til sin mor, Karen Larsdatter.
Aftægtsforpligtelses
Jeg underskrevne Niels Larsen, som ved skøde af dags dato er bleven ejer at den min moder Lars Hansen Knabes enke Karen Larsdatter Gjerlev - tilhørende gård sammesteds. Mart nr. 7 af gammelskat 44 rdl. 6 sk. Og hartkorn 6 td. 2 skp. 1. fjedk. ¾ alb. Samt mart nr. 41a skyldsat, for 1 fjdk. Erklærer herved at jeg har tilforbunden mig, ligesom jeg herved forpligter mig og mine arvinger samt efterfølgende ejere af fornævnte ejendom, til at udrede som vederlag til bemeldte min morder Lars Hansen Knabes enke Karen Larsdatter som hendes livslod, som følger.
1.Hun tilkommer frit beboelse af den til hende indrettede og af hende allerede i brug tagen aftægtsbolig i den venstre ende af gården, hvilken lejlighed altid skal holdes af gårdens ejer i forsvarlig stand ved lige både for oven og for neden, såvel ind- som udvendig.
2. Den af hede ved gårdens overdrage til mig forbeholdte 1 ko o 4 får, er gårdens ejer pligtig til, imellem hans uden renter, at fodre godse og røgte, men nytten og indtægten af disse 1 ko og 4 får tilfalder aftægtskonen og såfremt den af hende, ommeldt oprindelig udtagne ko? længere tid skulle blive gold eller af anden grund kendes mindre tjenlig, er hun berettiget til i stedet for denne ko, som hun afleverer, at udtage af gårdens oxsebesætning hvilken anden ko hun til sin afbenyttelse måtte ønske.
Afgrøden af bemeldte 4 får skal ligeledes passes og røgtes, dog ikke længere end til hvert år Skt. Hansdag med undtagelse at et lam, som derimod skal røgtes og fodret til jul.
De nævnte aftægtskreaturer, 1 ko og 4 får, falder ved aftægtskonens død, tilbage til gården som tilhørende dennes ejer, og de er således kun udbytte og brugsretten af sande der tilfalder aftægtskonen for hendes livstid, hvorimod den årlig faldende forårsafgrøde forbliver hendes ejendom.
3 Det at aftægtskonen, ved ejendommes overdragelse forbeholdte ind og udbo med vider e således som hun samme besidder og i aftægtsboligen har indflyttet forbliver hendes fuldkomme ejendom.
4.Aftægtskonen tilkommer leveret årlig som vederlag: 4 tønder rug, 2½ tønde byg, 1½ tønde malt, et levende og fedt svin på 12 lispund, 4 levende og fede gæs,
1 stø. ellebrænde, 10 læs tørv med halvdelen på kort og halvdelen på langt. Og 1 lispund hør og blår tilsammen, ½ lispund smør og to tønder kartofler samt 10 rigsdaler i penge. Formeldte ydelser sker i gode og sunde varer og bringes aftægtskonen frit i hendes bolig til følgende forfaldstider, nemlig: rug byg malt og penge med halvdelen 1. maj og den anden halvdel 1. november, fedesvinet gæs brænde hør og blår, samt kartofler til Mortensdag. Tørv når den om sommeren er tjenlig i hjemkørsel. Samt smørret til Mikkelsdag.
5.Aftægtskonen til kommer ¼ skæppe land af havens venstre ende og står til hende frit at afbenytte samme på hvad måde hun forgodtbefinder.
6 Der som aftægtskonen i sygdomstilfælde fordrer læge hjælp, er gårdens ejer pligtig til frit at befordre doktoren, og ligeledes skal gårdens ejer tvende gange årlig, når aftægtskonen det forlanger, med ans? Køretøj, afkives for hende fri befordring til Frederikssund eller omkring Horns Herred og tilbage.
7Når aftægtskonen ved døden afgår, er ejeren pligtig til frit foransrette og berette hendes begravelse på passende måde og overensstemmende med egnens skik og brug.
8. Til sikkerhed for at ovennævnte, ? Lars Hansen Knabes enke Karen Larsdatter tilkommende livsvarig underhold asetter jeg herved med skriftet næst efter er til ? skyldig stor 1244 Rdl, jeg herved med de af dags dato mig tilhørende i Gerlev by og sogn under …. Gods beliggende ejendomsjord matr. Nr. 7 med jorden der er skyldig ?? gammelskat 44 Rdl. 6 sk. Og ager og enge hartkorn 6 td. 2 skp. 1 fdk. ¾ ? samt, mart. 44a skyldsat for hartkorn 1 . med denne ejendoms fulde ? rørnde, således som den af mig besiddes og som den ved formeldte skøde er mig hjemlet.
Denne vederlagsforpligtelse som bekræftes med min egenhændige underskrift ligeledes tegnede tvende vinder overværelse, begæres læst til tings, tillige som pantsikkerhed for indbemeldte aftægtspræstationer, hvorfor herved attesters at det stemplede papir til ovennævnte aftægts forpligtelse er beregnet efter forskrifterne - 1828, nemlig de årlige ydelser til 122 Rdl. Som femdobbelt er 610 Rdl og begravelsen til 20 Rdl, i alt 630 Rdl.
Gerlev den 8. oktober 1857 Niels Larsen
Af Niels Larsen og Bodil Jensdatters børn bliver det deres datter Jensine gift med Jens Christian Pedersen der overtager gården i tidsrummet ca 1905 til 1910. Så bliver det Karen Larsdatter og hendes første mand Jens Hansen Knabes datterdatter Ane Sofie Larsen, datter af Inger Jensdatter og Lars Nielsen gift med Lars Jensen, der bliver det næste par på Knabegården. Deres søn -
Hans Peter Jensen, gdr. Gerlev pr. Krogstrup. Født 22. maj 1896 i Gerlev, søn af gdr. Lars Jensen, Gerlev. Gift med Maria Kamilla Jensen, født Larsen, 20. december 1898. Datter af gdr. Niels Otto Larsen, Lindehøjgård, Neder Dråby. Gårdens navn er Knabegård. Bygningerne er opført ca. 1890 og overtaget af Jensen 1919. der var da opdyrket 35½ tdr. land + 4½ mose mod nu 35 td. land + 4½ tdr. land mose.
Deres søn Otto Jensen blev den sidste i slægten der havde ejendommen fra 1955 til sin død i 1982, hvor hans enke efter nogle år solgte den.
Hans Peter Jensen og Marie fik 3 børn, Otto, Paul og Karen. Gårdens drift var almindeligt landbrug med lidt af hvert. Militærheste som var gode rideheste, hvor føllene blev solgt til militæret som 3-4 årige.
Midt i 30-erne var der nogle år feriepension med glade Københavnere, som nød at være på gården, med slid og slæb for meget små penge dengang.
Under krigen 1940-45 blev der gravet tørv fra moserne. Der var ligeledes meget vinterarbejde med at høste rør fra moserne. Familien Jensen boede på gården indtil midt i halvtredserne. I 1955 skete det, at Peter Jensen pludselig faldt død om på marken af en blodprop i hjertet.
Otto Jensen flyttede da hjem og overtog Knabegård.
Marie Jensen flyttede til Møllevej i Jægerspris. Paul blev gift og bosat i Frederikssund. Karen blev ligeledes gift og flyttede til Maglehøj i Onsved.
Så skete det, at der var for lidt plads til bilerne forbi Knabegård, så der blev revet 2 af den gamle gårds
længer ned. Otto Jensen solgte Tørslevlodden, som lå på den anden side af kirken.
Så kom der travheste på gården.