Beskrivelse |
Avisartikel af Harald Kvist:
Tranbjergs panserbasse
Indtil 1935 havde byen egen landbetjent og eget fangehul ved siden af hans bolig.
TRANBJERG - Det er mange år siden, Tranbjergs fangehul sidst har været i brug. Og det er nok de færreste, der i det hele taget husker, at byen har haft en egentlig arrest og sin egen panserbasse.
Indtil 1935 var der en landbetjent i Tranbjerg. Og han havde eget fangehul ved siden af sin bolig. Til for kort tid siden var fangehullet intakt. Man kan stadig se den lokale arrest udefra, men om kort tid vil det hele været lavet om til keramikværksted.
Tyveknægte, fulderikker og betlere måtte ofte tilbringe nogle timer i fangehullet i Tranbjerg, før politifolkene fra hovedstationen i Viby næste dag kom og hentede de formastelige, så de kunne blive stillet for en dommer.
Den lokale sherif var overbetjent Laurits Larsen. Han var født i 1881 i Harndrup og byggede i 1913 hus på Tranbjergvej 20, hvor han samtidig blev landbetjent — udstationeret fra Ning Herreds politikreds.
Ældre folk i Tranbjerg kan endnu berette om den lidt barske politimand, der med datidens magtmidler håndhævede lov og orden i Tranbjerg.
Lokalhistorikerne Niels Johansen og Jens Mikkelsen skriver i bogen »Tranbjerg - før og nu« om Lauritz Larsen:
»Lige fra den første gang han satte sine ben på Tranbjerg Kro, blev han respekteret, og han skulle kun demonstrere sine kræfter for en flok uromagere en enkelt gang, før de vidste, at ham skulle de ikke spøge med«.,
Det var med stor beklagelse borgerne i Tranbjerg i 1935 måtte tage afsked med Lauritz Larsen, da landpolitiet som følge af den tids centralisering fik til huse på Stenkildevej i Viby. Lauritz Larsen blev boende i huset i Tranbjerg. Han døde omkring 1940 og ligger begravet på Tranbjerg Kirkegård.
Arresten« ejes i dag af kunstmaleren Allan Glob og keramikeren Anne Videbæk. De købte ejendommen Tranbjergvej 20 omkring 1985. Og i flere år kunne man endnu betragte fangehullet med en lille bænk og to små indmurede glasruder med gitter Så var der lufthuller og kraftigt låse tøj. Desuden var der indrettet detention i et lille lokale med kraftig dobbelt mur.
Døren står endnu tilbage. Det samme gør ydermurene i det u¬hus, der tjente som Tranbjergs fangehul. Nu er det hele under om¬bygning.
Anne Videbæk vil have keramik-værksted i fangehullet. Interesserede kan endnu nå at se rammerne for det lokale fængsel, og Allan Glob lover, at heller ikke indermuren vil blive kasseret. - Det er simpelt hen så gode sten, at de vil blive brugt til gulvbelægning, siger han.
Med nedrivningen af Tranbjergs fangehul forsvinder et minde om den tid, da de gammeldaws panserbasser endnu havde magt på godt og ondt
|