Mariane Jensen (1876-1952)

Nummer B100116
Type Billeder
Beskrivelse Mariane Jensen (1876-1952)
Mårslet Kirkegård. Gravsted A186. Foto april 2011.
Gravstenen er fundet bevaringsværdig og er fredet 2010.
-------------
Tekst på gravsten:
Forstanderinde
for Maarslet Børnehjem
Søster
Mariane Jensen
* 31.8.1876 + 4.2.1952
Tak for alt Mor.
Børnene
----------
Faktuelle oplysninger:
Mariane Jensen
Født: 31-08-1876
Død: 04-02-1952
75 år, 5 måneder, 4 dage
-----------
Personbeskrivelse: Mariane Jensen - Søster Mariane, som man kaldte hende i Mårslet, og mor, som børnehjemmets børn kaldte hende – kom i 1909 som 33 årig til Mårslet som forstanderinde for børnehjemmet, hvis leder hun var gennem 29 år lige til børnehjemmets ophør. Med sin indremissionske baggrund skabte hun et trygt hjem for mange børn - helt op til 26 på én gang – der indtil deres konfirmation boede på børnehjemmet. Den eneste hjælp søster Mariane havde, var at en af de store piger, efter i et år at have været ude at tjene, kom tilbage til hjemmet og hjalp til – ellers var børnene i det daglige fælles om arbejdet, der skulle gøres – stable tørv, bære brænde og vand ind, feje gård, hente mælk på mejeriet og meget andet. Haven på den anden side af vejen ned mod åen skulle børnene også hjælpe med til at passe. Her lå også børnehjemmets hønsehus. Børnene blev ved at komme hjem på besøg, efter at de var kommet ud at tjene, eller var i gang med en uddannelse. Der var altid en seng parat til dem på loftet. Det var selvfølgelig med til at tære på hjemmets økonomi, når børneflokken således blev forøget, for de store børn var der ingen tilskud til. Børnenes konfirmationer blev holdt på børnehjemmet, og flere af børnenes bryllupper holdtes også. Søster Mariane var som Mor mild overfor børnene, men hun krævede orden. Hun var venlig og flink mod alle, og børnenes kammerater i byen var altid velkomne i hjemmet. I 1938 besluttede bestyrelsen sig for at nedlægge Mårslet Børnehjem. Søster Mariane var blevet syg og kunne ikke mere klare opgaven, bygningen trængte til en modernisering, og børnetallet var til sidst blevet så lille, at der ikke mere kunne ydes offentligt tilskud til børnehjemmet. Bestyrelsen tildelte Søster Mariane en pension og dertil et årligt beløb, som hun kunne hjælpe de børn med, der ikke kunne klare sig selv. Hun fik endvidere lov at blive boende i bygningen. Et enestående menneske, afholdt af de, der kendte hende, en stærk kvinde, der få år efter sin ankomst til Mårslet oprettede en søndagsskole for sine egne og byens børn, og i 1915 – og frem til 1938 – oprettede og ledede hun en KFUK-afdeling og samlede her en halv snes unge piger på børnehjemmet. Hun havde lederevner, hun blev det faste samlingspunkt for mange unge piger, ligesom hun som ”enlig mor” i det daglige var sine mange børns eneste holdepunkt. Sine sidste år tilbragte Søster Mariane hos et af sine gifte børn i Århus, og her døde hun.
Dødsannoncen, som hendes voksne børn havde indrykket i avisen, blev dagen efter af avisen kommenteret således: ”Et æresminde. Det er en dødsannonce i en avis, der i dette tilfælde antager karakter af et æresminde. En forhenværende plejemor for et børnehjem er død. Annoncen indledes med ordene ”Vor kære mor” og er underskrevet ”Børnene”.
Børnene, ikke plejebørnene. Det gør en forskel, at de børn, den afdøde har haft under sin omsorg, virkelig har mødt inderlig kærlighed og været omgivet af den tryghed, som naturlige forældre ikke har kunnet give dem.”

-----------
Bemærkning Kirkegårdsafsnit A. Gravstedsnr.: A186.
Flere oplysninger på Mårslet Egnsarkivs hjemmesider.
Læs mere i hæftet: 'Hvad tavse sten kan fortælle' - udgivet af Mårslet Sogns Lokalhistoriske - Forening 1999. Artikel skrevet af Hans Møller.
Årstal 1952
Dateringsnote 1952
Dødstidspunkt
Fotograf Erik Moldt
Materiale Digital billede
Se på kort
Type Sogn (1000-2050)
Enhed Mårslet Sogn (1000-2050)
Arkiv Mårslet Egnsarkiv
Top
;