Modstanden. Valgene der skilte. Om besættelsestidens kampe. Henning N. Larsen. 2012.

Nummer S1167
Type Bøger
Illustrationer Ja
Forfatter(e) Henning N. Larsen.
Tryk: AKA-Print, Tilst.
Indholdsnote

Bemærkning Om modstandskampen i Sønderjylland. Kort med indtegning af de byer, der er omtalt i bogen (bl. a. Haderslev, Moltrup, Vedsted, Over Jerstal, Skrydstrup) samt omtalte mindesmærker/sten.
Af lokale emner er omtalt lægen og jernbanesabotøren Jørgen Teilmann, Over Jerstal, henrettet i Ryvangen 10. marts 1945, kusk Hans Andersen, der blev skudt ved Vedsted Landbohjem 29. september 1944 og smidt i fællesgrav på Flyvestation Skrydstrup samt hans svigerfar Martin Grøn, Seggelund, der døde i kz-lejr, og Revolver-Martha, (Martha Uldall-Jessen) Hoptrup, samt stikkeren Niels Riis, Haderslev, der blev henrettet i 1948.
Omtalt er også stikkeren Arne Pedersen, Sønderborg, sabotagen mod Aabenraa Motorfabrik 1944, Holger Biehl fra Gråsten, Knud Valdemar Andersen, Ribe, med forbindelser til Haderslev, sprængningen af monumentet på Knivsbjerg, om 'Sheriffen' i Tinglev, politibetjent Jens Peder Egebjærg Andersen.
Kapitler omhandler Besættelsens samarbejdspolitik, samtidig og senere diskussion af sabotage og likvideringer samt modsætninger efter maj 1945.
Kapitel om klokkestablen på Skamlingsbanken med de derpå 82 navne med årstal, dødsårsag og dødssted. Dertil har forfatteren føjet otte navne, som han mener, burde være med på mindestenen.
Bogen afsluttets med et personleksikon over de omkomne sønderjyske modstandsfolk (her flere med tilknytning til området Haderslev Kommune).
Bogen har stort noteapperat samt fyldige kildehenvisninger.
Forfatteren Henning N. Larsen, født 1972, er uddannet økonom og har interesse for historie, holder foredrag herom og har tidligere skrevet bogen 'Stikkeren - Mord uden samvittighed', 2010, om stikkeren Arne Pedersen, i HA S1639, Benådet, om dødsdømte danskere, der ikke blev henrettet, i HA S1190.
Årstal 2012
Arkiv Historisk Arkiv for Haderslev Kommune
Top
;