Genforening 1920-2020
- 100 års Genforening i de danske arkiver
I 2020 kan vi i Danmark markere et af de mest betydningsfulde begivenheder i nyere dansk historie. Da er det nemlig nøjagtig 100 år siden, man stemte Nordslesvig tilbage til Danmark. Det kommer vi til at høre meget mere om i den kommende tid, og det giver en god anledning til igen at dykke ned i lokal- og stadsarkivernes samlinger.
Genforeningen var på ingen måde kun et sønderjysk fænomen. Sønderjydernes skæbne optog rigtig mange danskere, ikke mindst ved udbruddet af 1. verdenskrig, hvor unge sønderjyske mænd måtte i krig på tysk side. Overalt blev der etableret Sønderjyske Foreninger, og da Genforeningen var en realitet, måtte enhver egn med respekt for sig selv have en Genforeningssten.
Som billederne fra Odsherred Lokalarkiv viser, kunne en Genforeningssten have en ganske betragtelig størrelse og både tranport og sætning af sten være en begivenhed, der tiltrak mange tilskuere. Og her er vi i et nordsjællandsk område – langt fra Sønderjylland og Kongeåen. Genforeningen var noget, der berørte alle danskere i hele landet.
En simpel fritekst-søgning i arkiv.dk på ordet "Genforening" giver ikke færre end 3.687 hits. En søgning på ”Sønderjysk Forening” giver 562 hits. Geografisk er søgeresultaterne spredt ud over hele landet, så det giver god mening at undersøge, om der skulle gemme sig noget interessant for den egn, man kommer fra eller bare interesserer sig for.