Rutebiler i Østjylland

I arkiv.dk kan man finde billeder, arkivalier, udklip mv. om mange forskellige emner, uanset om man interesserer sig for skibsforlis på Vestkysten, den lokale KFUM-forening eller kollektiv trafik. Her er et lille glimt af den spæde start på de direkte busruter til Aarhus fra området Stjær, Storring og Søballe, som ligger vest for Aarhus i det nuværende Skanderborg kommune.

Den første faste ruteforbindelse til Aarhus udgik fra Søballe og kørte over Stjær og Årslev til Aarhus centrum. Den blev etableret midt i 1890'erne af Kresten Kristensen også kaldet Kresten Dagvognskusk, og der var én ugentlig afgang. Dette var før motoriseringens tid, så når vognen nåede Årslev Kro blev der gjort holdt, så heste og passagerer kunne få lidt hvile og mad. Turen til Aarhus tog på dette tidspunkt ca. 3 timer.

Omkring 1918 kom så den første motoriserede busforbindelse til Aarhus. Det var Michael Sørensen Storgaard fra Storring, som indkøbte en brugt rutebil med lange træsæder langs vinduerne. Ruten udgik nu fra Stjær og videre over Tåstrup og Framlev Korsvej til Aarhus centrum. Turen til Aarhus på de lange træsæder i den gamle bus var ofte ganske ubehagelig og indimellem gik motoren sågar i stå. Det kneb også bussen at komme op ad bakkerne – især Tåstrup bakke. Så måtte passagererne ud at skubbe bag på.

I 1922 udvides ruten, da Michael Sørensen Storgaard fik koncession på ruten Storring-Stjær-Aarhus. I 1936 var der tre busser i drift på ruten ̶ to af mærket Chevrolet fra 1929 og 1934 samt en af mærket United fra 1925. Fra 1925 til 1932 var han tillige ejer af ruten Storring-Søballe-Skanderborg.

I dag er der ikke længere en direkte forbindelse til Aarhus. Til gengæld kan man komme med en direkte bus til Skanderborg.

Prøv selv at finde mere om bus- og rutebilkørslen i Danmark ved at søge på nogle af de nedenstående søgeord i arkiv.dk

På billedet ses en af Michael Sørensen Storgaards rutebiler med Chaufføren Aage Christiansen fra Storring. Billedet er taget fra trappen til Vesterbro 1, som dengang husede Brugsen. (Foto: Galten Lokalarkiv)
Billede af kort, så man kan se hvor det hele foregik.
Top