"Ham, vi ikke skulle have haft"
- om fodboldtræneren Richard Møller Nielsen
Richard Møller Nielsen er uden sammenligning den mest succesfulde fodboldtræner, Fyn endnu har fostret.
Han blev født i 1937 i Ejlstrup nær Odense som efternøler efter to ældre søskende – eller som moderen engang sagde: ”Ham, vi ikke skulle have haft”. Forældrene var ikke sportsinteresserede, men allerede som barn blev Richard grebet af fodboldfeber. Efter OL i 1948 blev Jørgen Leschly Sørensen den store helt, og Richard meldte sig som 12-årig ind i OB, der nu blev hans andet hjem.
Som aktiv kom han hurtigt på OB’s divisionshold. Den kompromisløse forsvarsspiller nåede også fem U21-landskampe, fem B-landskampe og to A-landskampe, og i 1958-59 var han endda på et tre måneders træningsophold i Arsenal. På banen skånede Richard hverken sig selv eller modstanderne, og det blev på en måde hans skæbne. I 1961 fik han i en landskamp mod Norge korsbåndet revet over, men fuldførte alligevel halvlegen. En operation var imidlertid ikke nok, og senere forsøg på at genoptage karrieren viste sig forgæves.
Richard var fodboldinvalid, men slap ikke taget i fodbolden. I det civile arbejdede han ganske vist som lagerekspedient og senere som depotbestyrer for Svendborg Bryghus og som ølkusk. Han lod sig dog i 1963 overtale til at blive træner i serieklubben Brobyværk, og snart var der en stilling ledig som træner i OB – klubben søgte dengang i avisen, og en af ansøgerne var Richard Møller Nielsen.
Richards ansættelse gav løftede øjebryn. Magtede den unge mand opgaven, for trænermæssigt var han helt uprøvet på divisionsniveau? Men den ærekære unge mand modbeviste hurtigt skeptikerne. Han fik sat skik på tropperne og førte i 1966 klubben tilbage til den bedste række, men efter fire års virke i OB tog han til Esbjerg og var her ansat som fuldtidstræner.
Det blev kun til to år i Esbjerg, før Richard vendte tilbage til Fyn, nu som træner for Svendborg. Før sæsonen 1975 skrev Richard Møller Nielsen på ny kontrakt med de stribede, og med sit vanlige glimt i øjet konstaterede han i klubbladet, at forbryderen var vendt tilbage til gerningsstedet. I Ådalen fik han ansvaret for en meget talentfuld trop, som han i 1977 førte frem til OB’s første danske mesterskab. Og her lagde han vægt på hård fysisk træning. ”En fodboldspiller dur ikke, hvis han ikke kan løbe Fyn rundt uden at trække vejret”, lød en del af hans koncept. I det hele taget blev indsatsen i klubben professionaliseret, og det blev til endnu et dansk mesterskab i 1982 samt en pokaltriumf i 1983.
I 1985 skiltes OB og Richards veje. Han var da allerede træner for U21-landsholdet og blev snart også assistenttræner for det danske landshold. Da Sepp Piontek stoppede, blev Richard efter megen tumult ny landstræner. Kritikken var hård, men i 1992 fik han sin oprejsning, da Danmark med ham som træner blev Europamester. Et resultat, som ikke er overgået, hverken før eller siden!
Richard Møller Nielsen døde i 2014 76 år gammel. Han blev efterfølgende posthumt optaget i Fodboldens Hall of Fame i Danmark.
Find flere billeder og arkivalier vedr. Richard Møller Nielsen eller Odense Boldklub (OB) i Odense Stadsarkivs samlinger.